Скид недостатньо очищених стічних вод - загроза для довкілля

2 хв на прочитання12 Вересня 2024, 20:30
Загроза для довкілля

Найбільш негативний вплив мають промислові стічні води, що утворюються в результаті використання води в технологічних процесах.

Згідно з Водним кодексом України, стічна вода — вода, що утворилася в процесі господарсько-побутової і виробничої діяльності, а також відведена з забудованої території, на якій вона утворилася внаслідок випадання атмосферних опадів. Про це пишуть у ДЕІ. 

Найбільш негативний вплив на довкілля мають промислові стічні води, що утворюються в результаті використання води в технологічних процесах на промислових підприємствах або видобутку корисних копалин. Вони відводяться через систему промислової або загально сплавної каналізації.

Найбільш характерними і небезпечними забруднюючими речовинами промислових стічних вод є екстрагуючи речовини (переважно нафтопродукти), феноли, синтетичні поверхнево-активні речовини, важкі метали, органічні речовини з тривалим терміном розкладання, в тому числі різні пестициди.

Промислові стічні води можуть містити отруйні речовини (відходи гальванічних цехів тощо), а також хвороботворних бактерій (стічні води молочних заводів, м’ясокомбінатів, заводів з переробки плодово-овочевої сировини, тощо).

Потрапляння промислових стічних вод частіше за все призводить до забруднення водних ресурсів та земельних ресурсів, це може мати незворотний негативний і навіть катастрофічний вплив.

Основною причиною потрапляння забруднених стоків в навколишнє природне середовище це або відсутність очисних споруд або зношеність та непридатність каналізаційних систем та очисних споруд, що призводить до забруднення та деградації природних об’єктів.

Державна екологічна інспекція закликає державні, виконавчі органи та суб’єктів господарювання дотримуватися вимог природоохоронного законодавства та вживати всіх необхідних заходів для очистки стічних вод та захисту водних ресурсів та земельних ресурсів від забруднення.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: