Догори
Дати відгук

Скільки в нормі має тривати секс: сексологи про болючі питання

Це той самий текст, який можна і потрібно показати своєму партнеру (чи партнерці).

7 хв на прочитання19 Листопада 2023, 00:34
Зображення має ілюстративний характер. Фото: unsplash.com / Dainis Graveris Зображення має ілюстративний характер. Фото: unsplash.com / Dainis Graveris
Поділитись:

Жінки, буває, жартують, що чоловіки надто швидко досягають оргазму в ліжку, а ті своєю чергою переживають, що з ними справді може бути щось не так. Але скільки хвилин статевого акту є нормою? Чи є вона взагалі? Чи варто пишатися, якщо ви зіткнулися зі зворотною ситуацією і можете займатися сексом дві години нон-стоп? «Дзеркало» вирішило розібратися у цих питаннях.

На що орієнтуватися, якщо вірити фахівцям

У науковому співтоваристві, звичайно, зацікавилися, яка тривалість сексу оптимальна, набагато раніше за нас. Згідно з проведеними наприкінці 2000-х опитуваннями, нормою можна вважати статевий акт, який займає від 3 до 13 хвилин.

Як отримали це число? Випадково обраних сексологів США та Канади, які перебувають у професійних асоціаціях, попросили позначити в хвилинах, яку тривалість сексу вони б назвали «адекватною», «бажаною», «надто короткою» та «надто тривалою». У результаті фахівці зійшлися на тому, що «адекватна» тривалість статевого акту — від 3 до 7 хвилин, а «бажана» — від 7 до 13.

Більш тривалі фрикції сексологи визнали вже «надто довгими», а ось по-справжньому коротким сексом назвали лише той, який займає менше двох хвилин.

— Тут одразу розіб'ю міфи, що виросли з порно: нібито секс має тривати годинами. Нормальний здоровий статевий акт триває, за даними різних науковців, від півтори до п'яти хвилин, — розповідав сексолог Onliner Максим Подоляк. — Три з половиною хвилини — середнє значення. <...> Більше 100 фрикцій [до досягнення оргазму] — це вже нормально.

Лише кілька хвилин? Хіба жінкам не потрібно більше?

Річ у тім, що люди, говорячи про секс, можуть мати на увазі трохи різні речі.

У статистику вище включено час, який в ідеалі мають займати саме фрикції, тобто проникнення пеніса у вагіну та його подальші рухи з метою досягнення оргазму. Але секс не обмежується лише цією механікою і може включати багато іншого. Зокрема, інтимні пестощі чи інші варіанти прелюдії, які нерідко тривають набагато довше. Також не варто забувати про існування різних видів сексу — наприклад, орального. Про нього у статистиці вище теж не йдеться.

Насправді, коли кажуть, що жінкам «подобається проводити час у ліжку», швидше за все, мають на увазі не фрикції, а саме прелюдію. Вважається, що фізіологічно партнеркам потрібно більше часу для збудження — тобто для того, що відбувається до тих 3-13 хвилин фрикцій.

— Для включення часто потрібні деякі умови, особливо жінкам. Це може бути певна атмосфера, запах, поведінка партнера, фантазії, почуття безпеки та інше, — пояснює сексолог Оксана Ізгорьова. — Слід пам'ятати, що сексуальна близькість — це не просто механічний акт. Акцентуйте свою увагу на чуттєвості процесу, а не лише на досягненні оргазму.

Дослідники дійсно наголошують, що уявлення людей про тривалість сексу розходяться з тим, скільки реально становить нормальний період досягнення чоловіком еякуляції за допомогою фрикцій. І називають це серйозною проблемою, тому що через це у багатьох з'являється дискомфорт від тривалості статевого акту і, відповідно, можливе падіння самооцінки.

А якщо чоловік не може отримати оргазм за 13 хвилин, і йому потрібно більше часу, з ним щось не так?

Можливо, він просто старіє. З віком збудитися та підтримувати ерекцію стає складніше — і це нормально. Якщо відбувається саме це, перевіритись, однак, не завадить. Так — у вигляді еректильної дисфункції — можуть виявлятися збої в серцево-судинній або нервовій системі, нерідко — цукровий діабет, атеросклероз. Крім небезпеки для фізичного здоров'я це може призвести і до психологічних проблем.

Якщо ж з ерекцією все гаразд і чоловікові просто потрібно 30 і більше хвилин безперервних фрикцій, аби досягти оргазму, або досягти його все одно не виходить, варто занепокоїтися. Найімовірніше, йдеться про затриману еякуляцію. Іноді вона трапляється лише у певних ситуаціях — тоді цей стан є небезпечним виключно з погляду психологічного здоров'я, оскільки неможливість досягти оргазму значно впливає на сексуальне життя.

Якщо таке відбувається постійно, це теж може бути сигналом про те, що у чоловіка діабет або проблеми із серцево-судинною системою. Але найчастіше проблема криється в психіці: проблеми з еякуляцією можуть бути у тих, хто відчув травматичний досвід, пов'язаний із сексом. Наприклад, таке буває у чоловіків, вихованих у суворих релігійних сім'ях, де секс вважався чимось брудним та неприйнятним.

Що робити, якщо все навпаки і чоловік еякулює надто швидко?

Гарні новини в тому, що медики впевнені: більшість таких випадків таки не пов'язані із захворюваннями. Швидше за все, проблема полягає в сексуальній недосвідченості, хвилюванні й інших психологічних факторах, які можна виправляти разом із психотерапевтом (іноді за допомогою антидепресантів).

А ось намагатись продовжувати фрикції після оргазму, щоб «обдурити» партнерку чи зробити їй приємно, не варто. Це все одно навряд чи принесе задоволення: за версією науковців, пеніси анатомічно влаштовані таким чином, що не пристосовані до статевого акту після еякуляції, щоб не виштовхнути свою сперму з вагіни — це суперечить еволюційному прагненню до розмноження.

Отже, якщо чоловік уже еякулював, але партнерці «забракло» тривалості фрикцій, їх можна замінити на інші види інтимної близькості — наприклад, той самий оральний секс або використовувати іграшки. Або навіть спробувати спільну мастурбацію: нещодавно науковці з'ясували, що люди, які так роблять, схильні мати більш високий рівень сексуального задоволення у своїх стосунках. Інші знахідки дослідників: наприклад, те, що практично половині жінок потрібна лише одна певна техніка для досягнення оргазму, теж кажуть, що фрикції навряд чи є для партнерок найважливішою частиною сексу.

Виходячи з усього цього, можна припустити: коли жінки сміються з чоловіків, які нібито «занадто швидкі», насправді йдеться про те, що такі партнери думають лише про своє задоволення, яке й досягається фрикціями за 3-10 хвилин. Тому, на думку сексологів, соромитися сказати партнерові про те, що у вашому уявленні секс не обмежується проникненням пеніса у вагіну, або навмисно приховувати це — провальна стратегія.

— Часта історія: жінка відчуває, що статевий акт не повноцінний, вона не отримує належного задоволення, але боячись поранити партнера, замовчує це і, більше того, імітує оргазми, — наводить приклад Максим Подоляк. — У мене запитання: навіщо? По-перше, це глибинний обман. По-друге, незадоволеність лише накопичується. Зрештою, така пара, швидше за все, розпадеться. Тому що закоханість минеться — і що залишиться? Сексуальна незадоволеність та «битовуха».

Також ми розповідали, наскільки відсутність сексу шкідлива для здоров'я.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Рослини вбивц Присадибна діляка Причини неврожаю
Рослини-«вбивці» на присадибній ділянці: бузок та ще 8 кущів і дерев, які можуть зменшити урожай
1 хв на прочитання6 хвилин тому
Смачна страва Пиріг з грибами Рецепт приготування
Як приготувати апетитний пиріг з грибами замість звичайної піци
1 хв на прочитання2 години тому
Магістральний водогін на Дніпропетровщині Вода
Запущено чергову ділянку магістрального водогону на Дніпропетровщині: по завершенню пропускатиме 550 тисяч кубічних метрів води на добу
2 хв на прочитання3 години тому
Фото ілюстративне
У Європі квітень б'є глобальний температурний рекорд одинадцятий місяць поспіль: чого чекати далі
1 хв на прочитання6 годин тому
Викиди CO₂ від виробництва електроенергії у 2023 р. були рекордно високі, та є й гарні новини про захист клімату — звіт
5 хв на прочитання9 годин тому
Універсальний засіб, який допоможе «омолодити» кущі троянд, виростити помідори та знищити бур’яни
1 хв на прочитання10 годин тому
Інновації для екологічно чистого майбутнього: об’єднання 15-ти стартапів для зміни глобальних продовольчих систем
2 хв на прочитання11 годин тому
Забруднення азотом Південного Бугу на Вінниччині перевищує норму у 7,5 рази: названо причину
2 хв на прочитання12 годин тому