Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Вибирайте «дівчинку», не куштуйте перед купівлею, не дивіться на хвостик: експерт розповідає, як з'їсти кавун і не пошкодувати

Вибирайте «дівчинку», не куштуйте перед купівлею, не дивіться на хвостик: експерт розповідає, як з'їсти кавун і не пошкодувати

Правила вибору якісної ягоди знають далеко не всі.

7 хв на прочитання21 Серпня 2023, 10:38
Поділитись:

Серпень — зазвичай кавуновий місяць. Незважаючи на те, що перші кавуни з'явилися у продажу вже на початку липня, справжні гурмани воліють дочекатися кінця літа, вважаючи, що в цей час імовірність купити недостиглий товар нижча.

Проте зараз неможливо буквально кроку ступити, щоб не натрапити на смугасту королеву ягід. Нею завалено прилавки великих супермаркетів і дрібних магазинчиків крокової доступності, нею торгують на ринках і ярмарках, з машин і «з землі», влаштовуючи баштанні розвали на узбіччях жвавих трас. Але достаток — не гарантія придатного продукту.

Як правильно вибирати кавун, щоб не купити кота в мішку? Чи варто спокушатися на пропозицію торговців скуштувати ягоду на смак до купівлі? Який товар краще оминути? Все про кавуни знає експерт інформаційного порталу «Здорові люди», завідувач відділення гігієни харчування Юрій Гузік.

Користь кавуна

Кавун на 90 % складається з води — і це, безперечно, його головна перевага.

Практично повна відсутність жирів і, як наслідок, низька калорійність (всього 27-38 ккал за 100 г) роблять його унікальним дієтичним продуктом. Кавун ідеальний щодо розвантажувальних днів, з його основі розроблені звані кавунові дієти.

На цьому переваги смугастої ягоди не закінчуються.

М'якуш кавуна — джерело клітковини, легкозасвоюваних натуральних цукрів, органічних кислот і пектину. Але мало хто знає, що у складі кавуна міститься також амінокислота цитрулін. Ця речовина винятково корисна для чоловічого здоров'я, оскільки благотворно впливає на потенцію та стимулює виробництво сперматозоїдів.

Кавун багатий вітамінами А, Е і С, які мають потужну антиоксидантну дію, стимулюють захисні сили організму і перешкоджають процесам старіння. 100 г кавунової м'якоті достатньо, щоб на 10 % задовольнити добову потребу людини в аскорбіновій кислоті (вітамін С). Вітаміни В-комплексу (тіамін, рибофлавін, піридоксин, а також нікотинова, пантотенова та фолієва кислоти) незамінні для здоров'я нервової системи та налагодженої роботи обмінних процесів. Доведено також, що вживання кавуна покращує стан людини, яка страждає на артеріальну гіпертензію й атонію кишківника.

Високим вмістом макро- та мікроелементів (залізо, калій, магній, фосфор, натрій, кальцій, цинк, марганець, фтор, мідь і селен) зумовлена користь кавуна практично для всіх органів та систем організму.

Завдяки нутрієнтному складу кавун корисний при недокрів'ї, захворюваннях серця та судин, печінки та нирок. Регулярне вживання допомагає вивести зайву рідину з організму та зберегти кислотно-лужну рівновагу.

Шкода кавуна

Проте за всіх незаперечних переваг кавуна в деяких випадках він може принести більше шкоди, ніж користі.

Наприклад, потужний сечогінний ефект, яким володіє смугаста ягода, зовсім не те, що потрібно людям із сечокам'яною хворобою та простатитом.

Також при будь-яких порушеннях із боку шлунково-кишкового тракту (наприклад, діареї) вживання кавуна може посилити ситуацію.

Не варто форсувати події та пригощати ягодою маленьких дітей до 3 років (деякі дієтологи радять і зовсім дочекатися 5-річного віку). Якщо спокуса все-таки велика, дитині можна запропонувати не більше 150 г кавуна (і то це стосується лише природного дозрівання, що достиг у період липня — серпні).

Через те, що кавун практично повністю складається з води та цукрів, у ньому легко накопичуються токсини та нітрати. Кавунова м'якоть — ідеальне живильне середовище для розмноження хвороботворних мікроорганізмів. Так що «штучні» та заражені кавуни не тільки швидко псуються, але ще багаторазово збільшують ризик харчового отруєння і можуть довести людину до лікарняного ліжка.

Щоб уникнути неприємних наслідків для здоров'я, важливо не помилитися у виборі при купівлі кавуна. До речі, далеко не всі правила, якими керується прискіпливий покупець, справді гарантують якість та безпеку товару. Наприклад, немає особливого сенсу надрізати кавун та оцінювати стиглість по м'якоті. Зовнішні ознаки скажуть вам значно більше.

Як вибрати стиглий і натуральний кавун?

  • Вибирайте кавун із жовтою чи темно-жовтогарячою плямою на боці. Це головна ознака того, що ягоду не зірвали раніше, і вона встигла дозріти на грядці. До речі, білий чи зелений відтінок плями – свідчення того, що кавун зелений.
  • Натисніть нігтем на шкірку кавуна. Якщо вона легко проминається — ягода не дозріла.
  • А ось сухий хвостик — взагалі не показник стиглості кавуна, якщо ви не виростили його на власній дачі. В іншому випадку хвостик міг висохнути і від тривалого зберігання на складі. Набагато більше скаже про стиглість «гудзик» — основа кріплення хвостика. Якщо вона щільна, світла, опукла — кавун можна брати.
  • Стисніть кавун долонями. Саме так, як це робив Бегемот із мультфільму «Ну, постривай!». Ягода, готова до вживання, видає приємне потріскування.
  • Вибирайте «дівчаток». Так-так, кавун має стать, і вона має значення. М'якуш кавуна-«дівчинки» солодший, у ньому менше насіння. Зовні ягоду відрізняє широке коло, що утворилося від квітки під час цвітіння та визрівання.
  • Оцініть зовнішній вигляд м'якоті. Щоправда, доведеться це зробити вдома, коли кавун уже куплено. Якщо вона поцяткована жовтими прожилками й ущільненнями – це вірна ознака, що кавун щедро «начинили» нітратами. Таку ягоду краще викинути, бо на ліки від харчового отруєння доведеться витратити набагато більше грошей.
  • Кавунова кірка — розсадник бактерій і «колиска» для яєць гельмінтів уже лише тому, що в процесі росту та визрівання ягода лежить на землі. Перш ніж розрізати, слід ретельно промити під проточною водою. Продавці кавуни не миють. Саме з цієї причини категорично відмовтеся від купівлі кавуна, який торговці відразу розрізають, аби продемонструвати його стиглість. Також зверніть увагу, щоб не було вм'ятин, надрізів, подряпин та інших ушкоджень.

Як уберегтися від кишкових розладів

Вибрати якісний кавун — півсправи. Важливо, щоб він був безпечним. Аби вберегти себе від кишкових розладів та отруєння, достатньо дотримуватись елементарних правил.

  • Купуйте кавун лише у місцях санкціонованої торгівлі. Весь товар, який туди потрапляє, супроводжується документами, які підтверджують його безпеку. У продавців кавунів на стихійних ринках на узбіччях доріг, на зупинках громадського транспорту, у підземних переходах таких документів може й не бути. І медична довідка, яка б підтверджувала відсутність захворювань у продавця, не в кожного знайдеться.
  • Відмовтеся від купівлі кавуна з видимими пошкодженнями.
  • Зверніть увагу на зовнішній вигляд продавця: він має бути чистим, охайним, мати головний убір. Чистим має бути й торгове місце. У «брудного» торговця і товар такий же.
  • Утримайтеся від покупки половинки чи четвертинки кавуна. Безпечніше купувати цілком.
  • Перед вживанням ретельно промийте кавун під гарячою проточною водою з милом. Ще краще — ошпарити окропом.
  • Зберігати розрізаний кавун слід не більше доби в холодильнику, прикривши харчовою плівкою.
  • Якщо після зберігання у м'якоті з'явився кислуватий запах або вона змінила колір — викидайте, не шкодуючи. Їсти такий кавун уже не можна.

Також ми розповідали, як вибрати «правильний» кавун і скільки його можна з’їсти за раз: радить лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
У який час треба снідати, щоб довше прожити: відповідь фахівців
1 хв на прочитання2 години тому
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату: "ціна питання" на понад 200 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Захищає від інсульту Схуднення Корисні продукти
Допомагає схуднути та захищає від інсульту: названо продукт із чарівними властивостями
1 хв на прочитанняВчора
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитання30 Квітня 2024
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 Квітня 2024