Догори
Дати відгук

Сказ, кажани в холодильнику та інші важливі речі: що слід знати про реальну небезпеку рукокрилих

В Україні кажани визнані вразливою групою, яка потребує особливої ​​охорони — вбивати їх заборонено законодавством.

7 хв на прочитання10 Березня 2023, 18:48
Вчені дослідили поширення коронавірусу Вчені дослідили поширення коронавірусу
Поділитись:

Незабаром надворі стане ще тепліше — і кажани, що зимують у містах, залишать зимові сховища. Наскільки вони небезпечні для людей і що слід знати про рукокрилих, аби від зустрічі з ними ніхто не постраждав? Про це розповіли в Українському центрі реабілітації рукокрилих.

Чим можна погодувати знайденого кажана?

Насамперед необхідно попоїти тварину водою. Погодувати кажана можна, тільки живими комахами (личинки борошняного хрущака або зофобасу, цвіркуни, таргани). Хліб, молоко, м’ясо, ковбасу, яйце та інші продукти харчування давати НЕ МОЖНА! Інформація, що часто зустрічається в мережі, про молочно-яєчно-медову суміш або котячий корм, ХИБНА і застаріла. Якщо немає живих комах, краще просто дати води.

Чи можна мати кажана в якості домашнього улюбленця?

Ні. Кажани дуже погано зносять неволю і вельми вибагливі в харчуванні — різноманітних комах буває складно знайти, особливо в зимовий час. Окрім того, вони багато їдять. Можна лише тимчасово перетримати кажана в домашніх умовах узимку, а навесні випустити на волю.

Чи може кажан вкусити людину?

Рукокрилі ніколи не нападають на людей. Усі спроби вкусити — це самозахист, коли їм роблять боляче чи необережно взяли до рук. Укус неприємний (як укол голкою), тому завжди одягайте щільні рукавички при контакті з рукокрилими.

Чи переносять кажани небезпечні захворювання?

Кажани — не гризуни, вони не переносять «зарази» і не несуть прямої загрози людині, але можуть боляче кусатися у разі самозахисту. Як би там не було, рукокрилі, як і інші тварини, можуть страждати від інфекційних хвороб, зокрема від сказу.

Для людини загроза захворіти на сказ після укусу кажана мінімальна, оскільки тварина, яка справді хворіє, часто не в змозі літати. До того ж у більшості європейських видів кажанів (у тому числі у рудої вечірниці та середземноморського нетопира) вірус сказу знайдений не був. Але якщо вас вкусив до крові кажан виду пергач пізній, краще звернутися в лікарню й зробити щеплення від сказу.

Доказів передачі вірусу сказу аерозольним шляхом немає, отже, заразитися сказом, тільки перебуваючи в одному приміщенні з кажаном, неможливо. До того ж рукокрилі переносять зовсім інший тип вірусу сказу, ніж лисиці, вовки і собаки.

На жаль, через недостатню вивченість цієї групи тварин санітарні й епідеміологічні служби значно перебільшують роль рукокрилих у циркуляції сказу. На відміну від гризунів, кажани не чіпають жодних запасів продовольства і не гризуть предмети.

Чи можна заразитися від кажана коронавірусом?

Доказів прямої передачі COVID-19 від тварин (кажана, панголіна, кішки, собаки) людині на цей момент немає! Вірус передається повітряно-крапельним шляхом від людини до людини. Для захисту власного здоров’я необхідно ретельно дотримуватись правил особистої гігієни, мінімізувати контакт із людьми в приміщеннях, при погіршенні самопочуття негайно звернутися до лікаря.

Чи можуть паразити рукокрилих переповзти на людину і чи небезпечні вони?

У рукокрилих є паразити, але зазвичай вони видоспецифічні (живуть лише на рукокрилих). Їх часто можна побачити навіть неозброєним оком у хутрі тварини. Для людини ці паразити не становлять небезпеки. Навіть навпаки — людина може нести небезпеку для кажана, наприклад, коли бере тварину немитими руками (після поїздки у громадському транспорті).

Чи правда, що кажан може заплутатися у волоссі?

Люди та їхнє волосся нічим не приваблюють кажанів, але в гонитві за комахами (комарами) вони можуть близько підлетіти до людини. Люди не помічають дрібних комах, проте бачать великого кажана. Звідси виник цей міф.

Чи правда, що всі кажани вампіри?

Серед кажанів Європи немає вампірів. Усі види, що мешкають в Україні, живляться комахами. Кажани-кровососи, або вампіри живуть виключно в Південній Америці і харчуються переважно кров’ю свійських тварин і птахів.

Чи правда, що кажани кидаються на біле?

Білі предмети не цікавлять кажанів, але вони приваблюють комах, які вечорами в’ються коло світлих речей. Тому кажани можуть літати, наприклад, біля білих простирадел, будівель.

До мене залетів кажан, а в мене дитина в хаті. Я боюсь за дитину, що робити?

Головне — не давати кажана дитині до рук. Повітряно-крапельним шляхом кажан нічого поганого дитині не зробить. Нападати на людину він також не буде. Посадивши кажан у коробочку чи банку, ви можете показати її дитині і розповісти про те, що це нічне звірятко, яке годує дитинчат молоком, саме харчується комахами і внесене до Червоної книги. Дуже важливо з дитинства пояснити дитині, що в кажанах нічого страшного немає, і тоді не буде страху перед ними й у дорослої людини.

Чи правда, що можна помістити кажана, знайденого взимку, до холодильника?

Так. Холодильник по суті подібний до печери, в якій рукокрилі зимують в природі. Вони люблять стабільну низьку температуру (від +4 до +8 ºC) з високою вологістю (понад 80 %) та темрявою. У холодильнику саме такі умови. Тому можна помістити кажана в коробку (надійно її закривши) чи полотняну торбинку, де він зможе висіти догори ногами, й повісити її до холодильника. Якщо у вас холодильник із системою NoFrost (без вологості), то для підвищення вологості можна поставити поруч із коробкою (але не в неї!) миску з водою. Часте відчинення дверей холодильника та звуки кажана не потурбують, у холоді він буде спокійно спати. Але іноді він може прокидатися й пищати, це може бути пов’язано зі спрагою. Тоді варто його дістати та напоїти водою.

Як позбутися кажанів, які «завелися» в будинку чи під балконом?

Рукокрилі оселяються у будівлях людини у зв’язку з тим, що їм не вистачає природних сховищ у природі. Вирубування лісів та освоєння печер — основні чинники, які змушують рукокрилих переселятися до міст та селищ. Зазвичай кажани в будинках — це самиці, які утворюють колонії, де вони народжують дитинчат (одна самиця народжує одне-два дитинча на рік).

Найкраще рішення – дочекатися холодів, коли колонія сама покине Ваше житло (восени більшість кажанів мігрують в пошуках сховищ на південь). Потім слід забити м’яким матеріалом порожнини та щілини, в яких жили кажани, лише коли всі тварини відлетять.

Інший спосіб — запропонувати кажанам альтернативне сховище – штучний будиночок для них. Цей будиночок має бути дерев’яним або пінобетонним зі щілинним або круглим входом внизу. Його можна повісити на будинок, стовп або дерево на висоті 3-5 м.

Пам’ятайте, що в Україні кажани визнані вразливою групою, яка потребує особливої ​​охорони. Вбивати рукокрилих чи розоряти їхні притулки заборонено законодавством України.

Також ми розповідали, що Пекіну дають зрозуміти, що можна розглянути й інші версії появи COVID-19, тому краще згорнути допомогу РФ — експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання4 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитанняВчора
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитанняВчора
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитанняВчора
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитанняВчора
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Маринад для курки Рецепт приготування
Маринад для курки з кока-колою: як замаринувати м'ясо по-новому
1 хв на прочитання25 хвилин тому
Пошкодження енергетичної інфраструктури Аварійні відключення електрики
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитаннягодина тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому

Черкащина Шахрайство Привласнення землі
На Черкащині шахрайським шляхом привласнили землю вартістю понад 6 млн грн
1 хв на прочитання3 години тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання4 години тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання5 годин тому
Запіканки на будь-який смак: 11 рецептів — і солодкі, й несолодкі
12 хв на прочитання11 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора