Догори
Дати відгук

Щитоподібна залоза: як зрозуміти, що з нею не все гаразд. 12 симптомів проблеми

Особливо пильними варто бути жінкам, у яких проблеми з гормонами виникають удесятеро частіше, ніж у чоловіків.

3 хв на прочитання12 Березня 2021, 07:30
Щитоподібна залоза: як зрозуміти, що з нею не все гаразд. 12 симптомів проблеми Щитоподібна залоза: як зрозуміти, що з нею не все гаразд. 12 симптомів проблеми
Поділитись:

Щитоподібна залоза відповідає за обміни речовин, роботу серцево-судинної та нервової систем, фізичний і розумовий розвиток людини. Тому порушення її функціонування може спричинити розлади у роботі всього організму. 

Про порушення роботи щитовидки свідчить ціла низка симптомів, які протягом тривалого часу можуть залишатися непоміченими. А деякі з них взагалі легко переплутати з утомою від роботи або наслідками стресу.

Несвоєчасне виявлення хвороби може призвести до інсульту, інфаркту, аневризми судин і багатьох інших недуг. Тож ми підготували перелік із 12 найпоширеніших ознак захворювань щитоподібної залози.

Особливо пильними варто бути жінкам, у яких проблеми з гормонами виникають удесятеро частіше, ніж у чоловіків. Важливо пам'ятати: самодіагностика може зашкодити здоров’ю, а виявлені самотужки симптоми є лише передумовою для звернення до фахівця.

Ознаки проблем зі щитовидкою

  • Зміна ваги. Підвищення рівня гормонів призводить до схуднення, а зниження — навпаки, до зайвих кілограмів. У такому разі дієти чи тренування не допоможуть повернутись у форму, але це вдасться після лікування.
  • Раптові перепади настрою. Безпричинна апатія, надмірна тривожність, агресія, плаксивість чи емоційна збудливість — такі речі буває складно відстежити у власній поведінці, бо їх часто списують на повсякденний стрес. Перевіритись у фахівця варто, якщо настрій раптово змінюється без вагомої на те причини.
  • Температура. Навіть у деяких здорових людей усталена температура тіла може бути вищою або нижчою від 36,6°. Однак, якщо вона змінилася та довго тримається за межами особистої норми, ймовірно, це ознака гормонального збою.
  • Дискомфорт в області шиї. Важко дихати чи ковтати? Набрякає горло або хрипне голос? Відчуваєте невеликі кулясті ущільнення у запалених лімфовузлах? Це можуть бути наслідки збільшення щитоподібної залози. Серед інших ознак: потовщення язика, сліди від зубів на язику, набряклість обличчя та кінцівок.
  • Сухість шкіри. Це додатковий маркер для діагностування хвороби. Інші ознаки: лущення шкіри на ліктях і колінах, висипи, подразнення, запалення та підвищена чутливість.
  • Розлади кишківника. Доволі часто проявляються разом із різкою втратою ваги. Щитовидка контролює обмін речовин і роботу шлунково-кишкового тракту, тому збої в її роботі спричиняють діарею, запор і дискомфорт у животі.
  • Зміни серцевого ритму. Задишка або, навпаки, прискорене серцебиття за будь-якої фізичної активності є однією з ознак ендокринного захворювання.
  • Сонливість. Важко прокинутися зранку? Спите по 12 годин, але все одно відчуваєте втому та сонливість? Зверніться за консультацією до лікаря.
  • Проблеми з лібідо. Щитоподібна залоза, серед іншого, впливає і на вироблення гормонів, що відповідають за сексуальний потяг. Тож, коли без вагомої причини виникають проблеми з лібідо, краще перестрахуватись і здати аналіз на рівень тиреотропіну (ТТГ).
  • Неуважність. Чимало людей списують її на забудькуватість або сприймають як рису свого характеру. Утім, різке погіршення пам'яті та працездатності може бути симптомом захворювання. В такому разі здатність концентруватися та швидко запам'ятовувати інформацію відновиться після лікування.
  • Ламкість нігтів і волосся. Ця проблема стосується не лише волосся на голові, а й брів і вій. Зазвичай, волосяний покрив відновлюється, коли рівень гормонів нормалізується.
  • Біль у м'язах. Низький рівень гормонів щитоподібної залози призводить до пошкодження нервових закінчень, через що можуть з'являтися судоми, біль у м'язах та оніміння кінцівок.

Якщо вас почали турбувати один чи більше з перелічених симптомів,  радимо звернутися за консультацією до лікаря та не займатися самолікуванням.

Джерело:  suspilne.media,  medic.ua,  0342.ua. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання2 години тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання4 години тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання5 годин тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання6 годин тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання13 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання13 годин тому
Більше з GreenPost