Догори
Дати відгук

Щоби спека не дала на серце: радить лікар

Ліки, які приймають люди із серцево-судинними хворобами, можуть ще більше посилювати вплив спеки на організм.

2 хв на прочитання30 Червня 2022, 18:42
Поділитись:

Аномальна спека підвищує смертність. Лікар Олександра Литкіна пояснює, що при високій навколишній температурі організм намагається охолодитись і перерозподіляє більшу кількість крові від внутрішніх органів до шкіри. Це може сприяти збільшенню навантаження на серце.

Ба більше: ліки, які приймають люди із серцево-судинними хворобами, можуть посилювати вплив спеки на організм і сприяти погіршенню самопочуття. Іноді у спекотний період потрібне коригування лікування.

Лікар наводить рекомендації Американської кардіологічної асоціації, які дозволять зняти навантаження із серця. Це особливо актуально для людей старше 50 років, які страждають від хвороб серця або надмірної ваги.

По-перше, фахівці порекомендували не виходити на вулицю, коли сонце найактивніше — між полуднем та 3 годинами дня.

По-друге, у спекотні дні потрібно відповідно одягатися. Одяг повинен бути легким, світлим, із дихаючої тканини (бавовни або сучасних матеріалів, що відштовхують піт). До цього слід додати капелюх та сонцезахисні окуляри. На відкриті ділянки шкіри потрібно нанести сонцезахисний крем із фактором не менше 15. Обов'язково пийте. Слід вживати по дві склянки води перед виходом на вулицю або перед будь-яким навантаженням. А ось напоїв, що містять алкоголь чи кофеїн, треба уникати. Важливо: під час прогулянки робіть перерви. У тінистих місцях можна зупинитись на кілька хвилин, випити води, а потім продовжити свій шлях.

Буває, що навіть за дотримання всіх заходів безпеки організм перегрівається. Ось симптоми теплового виснаження:

  • головний біль,
  • сильна пітливість,
  • холодна та волога шкіра, озноб,
  • запаморочення, непритомність,
  • слабкий та швидкий пульс,
  • м'язові судоми,
  • прискорене дихання,
  • нудота, блювота.

При появі потрібно терміново переміститися в прохолодне місце й охолодитися — за допомогою прохолодного душу або напоїв. Іноді може знадобитися і медична допомога.

Допомогти серцю можуть вітаміни та БАДи. Наприклад, ретинол чи вітамін А перешкоджає розвитку атеросклерозу.

На ретинол багаті риб'ячий жир, молоко та морква. В аптеках продається ацетат ретинолу — розчин перорального прийому. Аскорбінова кислота або вітамін C руйнує шкідливий холестерин, зміцнює серцевий м'яз. Вітамін містять у великій кількості переважно рослинні продукти: шипшина, цитруси, смородина, болгарський перець.

Токоферол або вітамін E перешкоджає окисленню жирів та формуванню вільних радикалів, що руйнують тканини серцевого м'яза та кровоносних судин. У значній кількості присутній у печінці, горіхах, олії. В аптеці вітамін можна купити у капсульній формі або у вигляді розчину.

Нагадаємо, спека — це не лише дискомфорт, а й небезпека для здоров’я: попереджає лікар.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost