Холестерин – це жироподібна речовина, яка є будівельним компонентом для клітин організму. Частина його самостійно виробляється печінкою, решта – надходить до організму разом із їжею.
Холестерин – важлива складова нормального обміну речовин. Але проблеми починаються тоді, коли його рівень стає аж занадто високим.
Аби цього уникнути, варто ретельно стежити за раціоном і їсти більше продуктів, які виводять холестерин.
Вважається, що зменшення рівня холестерину на 10-15% можна досягнути, просто змінивши своє меню.
Ризики високого рівня холестерину
Підвищений рівень холестерину часто виникає, коли в раціоні людини забагато простих вуглеводів і насичених жирів. Це може призвести до численних збоїв у роботі організму, зокрема таких:
- Гіпертонія
- Утворення бляшок на стінках судин, які призводять до закупорки вен і артерій
- Серйозні серцево-судинні захворювання (інсульт, інфаркт тощо)
- Поява та загострення хвороб шлунково-кишкового тракту;
- Цукровий діабет
Знизити рівень холестерину та зменшити ризики проблем зі здоров’ям можна за допомогою правильного раціону.
Продукти, які виводять холестерин
Жирна риба
Жир у рибі зовсім не такий, як, наприклад, у ковбасі. Тому його наявність тебе лякати не повинна.
Річ у тім, що саме риб’ячий жир багатий на жирні кислоти (зокрема, славнозвісний омега-3), які ефективно виводять холестерин.
Аби швидше відчути ефект, зверни увагу на форель, тунець, камбалу, щуку та скумбрію.