Щоб судини були чистими: продукти, які виводять холестерин

2 хв на прочитання07 Травня 2022, 19:30
pixabay.

Підвищений рівень холестерину часто виникає, коли в раціоні людини забагато простих вуглеводів і насичених жирів.

Холестерин – важлива складова нормального обміну речовин. Але проблеми починаються тоді, коли його рівень стає аж занадто високим. Аби цього уникнути, варто ретельно стежити за раціоном і їсти більше продуктів, які виводять холестерин.

Знизити рівень холестерину та зменшити ризики проблем зі здоров’ям можна за допомогою правильного раціону. 

Продукти, які виводять холестерин

Жирна риба

Жир у рибі зовсім не такий, як, наприклад, у ковбасі. Тому його наявність тебе лякати не повинна.

Річ у тім, що саме риб’ячий жир багатий на жирні кислоти  (зокрема, славнозвісний омега-3), які ефективно виводять холестерин.

Аби швидше відчути ефект, зверни увагу на форель, тунець, камбалу, щуку та скумбрію.

Яблука

Яблука – надійне джерело пектину, який розчиняє холестеринові бляшки в судинах.

Аби влаштувати організму експрес-чистку, варто щодня вживати по 2-4 яблука протягом місяця.

Фісташки

У фісташках містяться фітостероли – це рослинні речовини, які блокують всмоктування шкідливого холестерину в кров.

А ще вони є джерелом мононенасичених жирних кислот та антиоксидантів, які підтримують серце і судини здоровими.

Бобові

Боби, квасоля, горох і сочевиця – теж твої союзники у боротьбі зі шкідливим холестерином. Вони багаті на клітковину, яка швидко активується.

Бобові не лише перешкоджають утворенню нових бляшок, але й виводять ті, що вже встигли утворитися в судинах.

Журавлина

Журавлина – цінне джерело фітостеринів. Вони виконують ту ж саму функцію, що і холестерин, але при цьому не дають всмоктуватися шкідливим ліпідним сполукам у кишечнику.

Завдяки цьому – контролюють рівень шкідливого холестерину в крові.

Цитрусові

Апельсини, лимони, грейпфрути та інші цитрусові утворюють у шлунку в’язку масу, яка виводить холестерин ще до його потрапляння у кров.

Тож якщо у тебе немає алергії на ці фрукти – їж їх побільше. Судини тобі за це подякують.

До слова, професорка Катерина Амосова пояснила, чому БАДи з кальцієм не рятують від крихкості кісток.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: