Холестерин – важлива складова нормального обміну речовин. Але проблеми починаються тоді, коли його рівень стає аж занадто високим. Аби цього уникнути, варто ретельно стежити за раціоном і їсти більше продуктів, які виводять холестерин.
Знизити рівень холестерину та зменшити ризики проблем зі здоров’ям можна за допомогою правильного раціону.
Жир у рибі зовсім не такий, як, наприклад, у ковбасі. Тому його наявність тебе лякати не повинна.
Річ у тім, що саме риб’ячий жир багатий на жирні кислоти (зокрема, славнозвісний омега-3), які ефективно виводять холестерин.
Аби швидше відчути ефект, зверни увагу на форель, тунець, камбалу, щуку та скумбрію.
Яблука – надійне джерело пектину, який розчиняє холестеринові бляшки в судинах.
Аби влаштувати організму експрес-чистку, варто щодня вживати по 2-4 яблука протягом місяця.
У фісташках містяться фітостероли – це рослинні речовини, які блокують всмоктування шкідливого холестерину в кров.
А ще вони є джерелом мононенасичених жирних кислот та антиоксидантів, які підтримують серце і судини здоровими.
Боби, квасоля, горох і сочевиця – теж твої союзники у боротьбі зі шкідливим холестерином. Вони багаті на клітковину, яка швидко активується.
Бобові не лише перешкоджають утворенню нових бляшок, але й виводять ті, що вже встигли утворитися в судинах.
Журавлина – цінне джерело фітостеринів. Вони виконують ту ж саму функцію, що і холестерин, але при цьому не дають всмоктуватися шкідливим ліпідним сполукам у кишечнику.
Завдяки цьому – контролюють рівень шкідливого холестерину в крові.
Апельсини, лимони, грейпфрути та інші цитрусові утворюють у шлунку в’язку масу, яка виводить холестерин ще до його потрапляння у кров.
Тож якщо у тебе немає алергії на ці фрукти – їж їх побільше. Судини тобі за це подякують.
До слова, професорка Катерина Амосова пояснила, чому БАДи з кальцієм не рятують від крихкості кісток.