У середньому по Україні вартість новорічного столу 2022 року для української сім’ї з 4 осіб підвищиться порівняно з вартістю новорічного столу-2021 на 8,1 % і складе 1844,74 грн, інформують у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки».
Для оцінки було взято новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо. Розрахунок вартості новорічного столу у 2022 році здійснювався на основі даних Державної служби статистики України, моніторингу роздрібних цін на міських ринках та у супермаркетах в середньому по регіонах станом на 1 грудня 2021 року.
Салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) за рік подорожчав на 24,6 % і тепер обійдеться у 198,54 грн. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса — 100 грн за 0,5 кг (зростання цін до 43 % залежно від виробника), 0,5 кг зеленого горошку — 35,00 грн (на 8 %), 6 яєць — 19,80 грн (на 37 %), 200 г солоних огірків — 17,22 грн (на 4 %) та 180 г майонезу — 13,50 грн (на 8 % залежно від марки). Ще у 13,02 грн обійдуться 2 морквини (380 г), 5 картоплин (840 г) та 2 цибулини (230 г). Якщо станом на кінець 2021 року порівняно з минулим роком ціна на моркву і картоплю зменшилася на 5,6 % і 10 % відповідно, то на цибулю зросла на 39 %.
На рівні минулого року коштуватиме салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг продуктів) — 121,57 грн. Левову частку його вартості складе філе оселедця — 100 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 13,50 грн, 1 морквина (190 г) — 1,71 грн, 1 буряк (250 г) — 2,27 грн, 1 цибулина (170 г) — 1,66 грн, 2 картоплини (280 г) — 2,43 грн.
На 10-26 % зросли витрати на м’ясні продукти. 0,5 кг нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме 98,50 грн (+10,1 % проти цін 2020 року), підчеревини копченої — 110 грн (+10 %), биток зі свинини свіжий — 115 грн (+4,5 %). М’ясо птиці (тушки) станом на кінець 2021 року залишається найдешевшим поміж видів м’яса, тоді як куряче філе майже зрівнялося з ціною свинини. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити в середньому 120 грн. Загалом вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 443,50 грн.
Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) — 75 грн і пачка вершкового масла (200 г) — 50 грн. Молочні продукти цього року подорожчали на 14-30 %.
Вартість овочів на новорічному столі складе в середньому 185,38 грн. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 17,38 грн, гриби (1 кг) — 55 грн, перець солодкий (0,5 кг) — 52,50 грн, огірки свіжі (0,5 кг) — 22,50 грн, помідори свіжі (1 кг) — 38,00 грн.
Фрукти на святковому столі обійдуться у 105,80 грн. За 2 кг мандаринів заплатимо 70 грн, 1 кг бананів обійдеться в середньому у 26 грн, 1 лимон (200 г) — у 9,80 грн.
Батон білого хліба (1 кг) коштуватиме 24,95 грн. Шоколадні цукерки — 170 грн за 1 кг.
Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 109 грн. У півтора рази більше — 180 грн — доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку «Шабо» 5-річної витримки.
Безалкогольні напої обійдуться у 81,00 грн. За 2 л соку «Садочок» доведеться заплатити 40,00 грн, за воду «Моршинська» (1,5 л) — 13,00 грн, за солодку воду «Живчик» (2 л) — 28 грн.
Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 480 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 260 грн, а 200 г червоної риби — у 220 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2324,74 грн.
Таким чином вартість бюджетного варіанту новорічного столу у Києві складе 2123,59 грн, що на 10,8 % більше вартості новорічного столу 2021 року. Стіл з делікатесами обійдеться мешканцям столиці у 2673,59 грн, наголошують в Інституті аграрної економіки.
Але при виборі продуктів до новорічного столу слід звертати увагу не лише на ціну. OBOZREVATEL наводить поради голови правління асоціації «Споживча довіра» Олени Куликової.
Вона наголошує, що у маркуванні має бути якнайбільше зрозумілої інформації.
«Я маю на увазі харчові добавки, консерванти, загущувачі тощо. Що більше слів, які ми розуміємо, то краще. Як тільки бачимо велику кількість «Е» або незрозумілих слів, краще пошукати альтернативу такому продукту», — говорить Олена Куликова.
Але головне — звертати увагу на термін придатності, підкреслює вона.
«Будь-яку продукцію я закликаю купувати у спеціалізованих магазинах, особливо в супермаркетах, бо вони несуть відповідальність за якість та безпеку продукції, яку вони реалізовують. Якнайменше несанкціонованих ринків», — радить експерт.
Тим часом дієтолог радить, як зберегти форму після застіль з улюбленими стравами та алкоголем.