Як привести свій шлунок до ладу після переїдання журналістам vsim.ua розповіда лікар-ендокринолог поліклініки №1 Анна Аврамишин.
Тим, хто після частувань відчув важкість в шлунку, медики радять рятуватись нежирним бульйоном. Його потрібно приготувати заздалегідь. Найкраще – з курячого, індичого чи кролячого м’яса.
Відварювати такий бульйон 2-3 рази. Після кожного закипання необхідно зливати жирну юшку та заливати м'ясо чистою холодною водою. Пити бульйон можна протягом всього дня,чергуючи ним прийоми їжі.
А от чаї від переїдання не допомагають. Навіть трав’яні. Якщо ж все таки хочеться чаю, то пити їх варто без цукру. Замість нього радять класти мед.
Також для пришвидшення обміну речовин вживати багато рідини. Це мають бути домашні компоти чи узвари, домашні соки чи звичайна негазована вода.
Допомогти травленню може солона лікувальна вода. Медики кажуть, що найкраща серед них - «ReO». Її продають в аптеках.
- Ця вода виводить токсини та шлаки з організму і допомагає травленню та при похміллі, - каже лікар-ендокринолог Анна Аврамишин.
А от «Миргородську», «Поляну квасову» чи «Боржомі» вживати не радять. Та й мінералку загалом кажуть в такі дні не пити. Бо бульбашки утворюватимуть додаткові гази в кишечнику. А це викличе здуття.
Тим, хто таки сильно переїв, лікар радить пити таблетки, які пришвидшують травлення. Анна Аврамишин стверджує, що можна скористатись препаратами «Мезим», «Фестал», «Панкреатин», «Омез». Їх можна вживати по одній таблетці не більше трьох разів на добу.
- Якщо вже родина зібралась і всі їдять навіть по 7 разів на день по повній порції, то необхідно допомогти шлунку перетравити їжу. Тоді для покращення травлення можна випити таблетку, - каже Анна Аврамишин.
Коли ж болі в шлунку надто сильні – не потрібно займатися самолікуванням. В такому випадку необхідно викликати «швидку». І вже лікар вирішить чи людину треба госпіталізувати чи достатньо виписати знеболюючий препарат.