Догори
Дати відгук

Що робити, якщо ліньки прибирати: кілька дієвих хитрощів

Не поспішайте записуватися в товариство «анонімних ледарів» — проблема цілком вирішувана.

5 хв на прочитання21 Січня 2023, 12:46
Поділитись:

Прибирання — це останнє, чим ви любите займатися? «Попелюшка» розповідає, як швидко прибрати вдома, якщо ліньки.

Можливі причини ліні

Причин, чому людина не любить прибирати, кілька. Найчастіші з них такі:

  • не вистачає часу;
  • не вистачає сил;
  • не в тому емоційному стані.

Змусити себе не лінуватися і виділити час на прибирання складно. Адже більшість часу забирає робота. А за ті хвилини чи години, які йдуть на наведення ладу в кімнаті, так хочеться поспілкуватися зі своєю другою половинкою, відпочити з друзями… Насправді, це відмовки тих людей, які не люблять прибирати вдома. Досить чітко розпланувати свої справи й обов'язки, щоб устигати й житло упорядковувати, й відпочивати у колі близьких.

Дехто не може почати прибирати, тому що не знаходить фізичних сил. Це й не дивно, враховуючи, скільки сил витрачається на роботу, відвідування тренажерної зали, заняття з дітьми тощо. У такому разі порада одна: перегляньте своє навантаження і розподіліть його з урахуванням необхідності прибирати.

Якщо через лінощі чи втому прибирання краще не відкладати, то брак емоційних сил — інша річ. Порушений психоемоційний стан небезпечний для людини, хоча часто зі стресом і переживаннями саме прибирання під улюблену музику дозволяє справитися швидше.

Етапи

Отже, як прибрати в кімнаті, якщо ліньки? Не поспішайте записуватися в товариство «анонімних ледарів», краще скористайтеся наступною інструкцією:

1) Налаштуйте себе на потрібну хвилю. Створіть для цього відповідну атмосферу. Увімкніть улюблену музику та розслабтеся.

2) Визначте масштаб дій.

3) Перш ніж почати прибирати, подумки розділіть квартиру на окремі зони, у кожній з яких треба буде послідовно навести чистоту.

4) Починайте роботу.

Найважче з усього перерахованого — правильно налаштувати себе, змусити прибирати. У цьому вам допоможе фен-шуй. Мабуть, ви помічали, що після генерального прибирання почуваєшся спокійнішим і задоволенішим. Майстри фен-шуй запевняють, що справа тут у енергетиці житла, що змінилася. У курній кімнаті з розкиданими речами не можуть народитися розумні думки, бо їм заважає застаріла енергетика. Тільки той, хто прибирає у квартирі та очищує її від негативної енергетики, може створити порядок не лише у приміщенні, а й у власній голові. Ось вам і стимул для подолання лінощів. Ставтеся до прибирання не як до нудного заняття, а як до психологічного розвантаження: спочатку важко, зате в кінці — порядок у домі та мир у душі.

Якщо ви байдужі до фен-шуй, то згадайте, що навіть швидке прибирання — це безкоштовне фітнес-навантаження. Тільки уявіть: просто прибираючи кімнату, можна спалити до 350 ккал — практично цілий шматок торта, або дві банки газування, або стандартна порція картоплі фрі! Загалом, якщо в п'ятницю ввечері дозволили собі розслабитися в сенсі підтримки фігури, то в суботу саме час прибрати в будинку і позбутися зайвого з того, що було з'їдено напередодні.

Є й кардинальний спосіб упоратися з лінощами: запросіть до себе в гості друзів. Тут уже ніякі відмовки не допоможуть, а кликати Містера Пропера марно. Доведеться встати з дивана, щоб кімната набула більш-менш пристойного вигляду. Заодно покажете гостям, яка ви гарна господиня, та відпочинете у колі друзів.

Корисні поради

Існують маленькі хитрощі, які допомагають подолати лінощі робити прибирання. Це найдієвіші рекомендації психологів та народні поради:

✔ Почати прибирання у квартирі варто тоді, коли у вас виникла така думка. Не відкладайте процедуру на потім. Що більше думаєш, то менше хочеться робити.

✔ Прибирати краще суворо у певний день тижня, наприклад, у суботу. При регулярному повторенні процедури виробляється звичка — гляди, і необхідність прибирання почне сприйматися легше.

✔ Залучіть до збирання домочадців. Загальне заняття згуртує сім'ю, а ви зможете швидше прибрати в квартирі.

✔ Одягніть одяг, який не завдаватиме незручностей. Довге волосся краще зібрати в хвіст.

✔ Починайте прибирання з найбрудніших місць у домі. Коли результат отриманий швидко і виражений явно, це піднімає настрій і надає сил, яких вистачає на те, щоби довести справу до кінця.

✔ Відведіть на прибирання певний час, наприклад, 1 годину. Це дозволяє сконцентруватися на одному завданні, адже людині важко продовжувати займатися нелюбимою справою після перерви.

✔ Обіцяйте собі винагороду за роботу. «Якщо ліньки прибирати в квартирі, то й винагороди не буде!» — можна поставити собі таку установку. Нехай такою нагородою буде вечір із коханим, похід у кіно, що завгодно, чого вам дуже хочеться.

І пам'ятайте: жінка не куховарка та змивальниця, а господиня. Від вас залежить, чи перетвориться дім на місце, з якого всі члени сім'ї хочуть якнайшвидше втекти, чи буде наповнений світлом, турботою та красою в кожному куточку.

Також ми розповідали про найшвидший спосіб наведення порядку від експерта.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Тернопіль Прикордонна служба Артефакт
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Численні кити-лоцмани, викинуті на мілководдя на західному узбережжі Австралії. Фото: AAP/imago images
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитанняВчора
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитанняВчора
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитанняВчора
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитанняВчора