Догори
Дати відгук

Що робити, щоб не "заїдати" осінню хандру: прості кроки

Восени організм виділяє більше мелатоніну - гормону, що змушує відчувати втому і сонливість

2 хв на прочитання04 Жовтня 2020, 23:38
Поділитись:

Підвищений апетит - типова проблема, загострюється в осінній період через похолодання і зменшення світлового дня. Фахівці розповіли, що можна з цим зробити.

Влітку набагато простіше «сидіти на салатиках», однак восени дотримуватися дієтичних принципів харчування стає вкрай важко - нас починає переслідувати підвищений апетит і число перекусів, зроблених за день, по-зрадницькому зростає.

Так розпорядилася природа. В осінній сезон, коли стає менше денного світла, організм виділяє більше мелатоніну - гормону, що змушує відчувати втому і сонливість. Одночасно знижується вироблення серотоніну - нейромедіатора, відомого як «гормон радості», що дозволяє відчувати себе менш млявим.

«Щоб знову підняти рівень серотоніну, організм посилає мозку відповідні сигнали, в результаті чого зростає бажання всього солодкого і солоного - продуктів, що підвищують його концентрацію», - пояснили німецькі дієтологи журналу Fit for Fun.

Що робити в такій ситуації. Фахівці дали кілька порад, які допомагають вирішити проблему підвищеного апетиту в цю пору року.

Більше білка. Потрібно обов'язково вживати в їжу здорові білкові продукти - їх засвоєння вимагає тривалого часу, що допомагає довше відчувати себе ситим. Експерти насамперед рекомендують насичувати білком сніданки. Науково доведено, що це сприяє кращому контролю кількості калорій, споживаних протягом дня, що залишився, і допомагає їсти менше.

Правильні перекушування. Аби не спокушатися солодощами, не потрібно тримати їх в полі доступу. Замість шоколадок краще використовувати горіхи, фініки, не дуже стиглі банани, інжир.

Конкретні продукти. Дієтологи радять включити в раціон продукти, що зменшують тягу до їжі завдяки специфічним особливостям їх перетравлення шлунком і кишечником. Такими є яйця, авокадо, лляні насіння, імбир, перець чилі.

Техніка відволікання. У моменти загострення апетиту можна відвернути мозок - наприклад, пожувати жувальну гумку. Також може бути ефективним тепле питво з яким-небудь приємним смаком - чашка трав'яного напою, чаю.

Кава. Людям, які не мають протипоказань, дозволяється вживати до чотирьох чашок кави в день. Цей напій дієво знижує апетит - головне, пити його без цукру.

Акупресура. Натисніть вказівним пальцем на точку між носом і верхньою губою, потримайте трохи. Зробіть так кілька разів - це теж дозволяє зменшити недоречно загострилося почуття голоду.

До слова, відомо, як лікувати соплі: що робити можна, а чого — категорично ні

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитаннягодина тому
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання3 години тому
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання4 години тому
Салат із курячим філе
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання5 годин тому
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитання6 годин тому
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання6 годин тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання7 годин тому
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання8 годин тому