Догори
Дати відгук

Як лікувати соплі: що робити можна, а чого — категорично ні

2 хв на прочитання03 Жовтня 2020, 23:45
Поділитись:

Що робити, щоб дитина одужала швидше? Що капати в ніс при нежиті? Чи потрібно парити ноги? Які ліки приймати? Розповідає Євген Олегович Комаровський.

Нежить - один з найпоширеніших симптомів ГРВІ. Всі прояви хвороби - підвищення температури, нежить, кашель, відмова від їжі - є способи боротьби організму з збудником інфекції. А сучасні ліки можуть творити дива - миттєво знизити температуру, «відключити» нежить і кашель і т. д.

На жаль, багато таких ліків у вашій домашній аптечці є, тому ви спробуєте полегшити життя малюкові і собі. А в результаті замість трьох днів нежитю отримаєте три тижні в лікарні із запаленням легенів.  

Чому виникає нежить?

За словами Комаровського, по-перше, за допомогою нежиті організм намагається зупинити інфекцію в носі (не пустити її далі - в горло, в легені).

По-друге, слизова оболонка носа виділяє слиз, яка у величезних кількостях містить речовини, що нейтралізують віруси. Головне завдання батьків - не допустити висихання слизу. Для цього необхідний знову-таки чисте прохолодне вологе повітря і достатня кількість рідини, що вживається всередину. Якщо слиз висохне, дитина буде дихати ротом, і тоді почне згущуватися і засихати слиз в просвіті бронхів, створюючи умови для розвитку бронхітів і пневмоній.

Що робити?

Допомогти дитині можна, зволожуючи носові ходи краплями, які роблять слиз рідшою. Приклад - фізіологічний розчин. Це звичайна вода з додаванням невеликої кількості солі. Передозувати його неможливо, тому капаєте 3-4 краплі в кожну ніздрю хоч щопівгодини.

Чого робити не можна?

Неприпустимо використання при звичайній нежиті судинозвужувальних крапель. Спочатку стає дуже добре - зникає слиз. А потім дуже погано - починається набряк слизової оболонки носа.

Виявляється так: соплі бігти перестали, проте носове дихання не тільки не відновлюється, але ще і погіршується. А щоб стало добре, знову доводиться капати. І так до нескінченності.

До слова, Комаровський порадив, як врятувати немовля від кольок та які ліки давати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання26 хвилин тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання6 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора