Догори
Дати відгук

Що буде, якщо Україна не перейде на екологічні норми ЄС?

3 хв на прочитання14 Вересня 2020, 16:30
Поділитись:

Новостворене Міністерство розвитку стратегічних галузей пропонує шлях, що веде у протилежному від вектора розвитку ЄС напрямку, Таку думку висловила Наталя Андрусевич, голова правління Ресурсно-аналітичного центру "Суспільство і довкілля", "Європейській правді"

Заява міністерства про необхідність відкласти імплементацію законодавства ЄС у частині захисту довкілля одразу викликала негативну реакцію з боку громадськості та експертів.

"Ми звикли до тверджень бізнесу про те, що екологічні стандарти – це дорого, це не для України, а для багатих країн, що охорона довкілля – не на часі в такий кризовий період, та ще й під час війни. Проте з вуст державного органу це звучить досить дивно та несподівано. Постійні заяви уряду щодо підтримки євроінтеграційного напрямку та долучення України до Європейського зеленого курсу мали б означати підтримку "озеленення" усіх сфер суспільного життя, включаючи й промислову політику",  - пише пані Андрусевич.

Тим більше, що серед зобов’язань України відповідно до Угоди про асоціацію – імплементація 29 директив і регламентів у сфері охорони довкілля і зміни клімату.

Тим дивніше виглядають ініціативи Мінпромрозвитку відстрочити імплементацію законодавства ЄС до українського, зокрема у частині захисту довкілля.

"Зрозуміло, що впровадження прогресивних екологічних положень, екологічна модернізація підприємств потребує значних коштів. Особливо вартісним є впровадження директив у сфері атмосферного повітря і промислового забруднення. Звісно, можна використати відсутність коштів чи закриття підприємства внаслідок неможливості виконувати екологічні вимоги як аргумент, щоб і далі залишатись "брудним" виробництвом і продовжувати забруднювати довкілля та труїти власних громадян", - переконана очільниця "Суспільство і довкілля".

Але в такому випадку підприємство не буде конкурентним на європейському ринку вже у найближчому майбутньому.

Ба більше, товар з такого підприємства навіть не зможе потрапити на ринок ЄС відповідно до нової промислової політики блоку.

"Зрештою, якщо ми бачимо себе у єдиному промисловому, економічному, торговельному та, зрештою, й ціннісному просторі з ЄС, ми не можемо продовжувати дискутувати про якийсь особливий шлях розвитку, роблячи заяви, які підривають саму можливість діалогу з ЄС з питань Європейського зеленого курсу", - підсумувала пані Андрусевич.

На жаль, про проблеми навколишнього середовища згадують або на виборах, або під час екологічних катастроф. Лише деякі лідери, структури, громадські організації регулярно і наполегливо акцентують увагу на реальних загрозах і необхідності системних підходів і рішень до усунення проблем.

Керівник програми Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку UNIDO в Україні Ігор Кирильчук зазначив, що маніпуляції на тему захисту навколишнього середовища не дозволяють Україні ефективно використовувати міжнародну фінансову допомогу, спрямовану на розвиток екологічно дружніх технологій.

Нагадаємо, минуло тижня Мінстратегрпром запропонувало зупинити імплементацію законодавства ЄС в українське, зокрема у частині захисту довкілля. Чому? "Для частини заводів [імплементація] означатиме припинення діяльності", – відверто кажуть вони. Саме так! Частина підприємств може конкурувати на ринку лише через те, що не ставить фільтри, труїть громадян, не платить за вивезення і заховання відходів, а зливає та скидає їх в найближчі ріки, на поля, топить в болотах. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
25 квітня свято Міжнародний День ДНК Спадковість Скринінг
Унікальне ДНК людини відповідає за таланти, допомагає ловити злочинців, визначає хвороби до народження
5 хв на прочитання17 хвилин тому
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитаннягодина тому
Корисні поради від лікаря Сніданок
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання8 годин тому
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Подбайте про онлайн-безпеку: поради від кіберполіції
1 хв на прочитанняВчора
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитанняВчора
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитанняВчора