Догори
Дати відгук

Щедрий вечір 31 грудня: кутя на столі - традиції, щедрівки, заборони

Сьогодні 31 грудня  Щедрий вечір. У цей день прийнято готувати багату кутю.

2 хв на прочитання31 Грудня 2023, 12:06
Щедрий вечір 31 грудня Щедрий вечір 31 грудня
Поділитись:

Триває сезон різдвяних та новорічних свят. Цього року українці вперше святкували Різдво 25 грудня разом з усім християнським світом. А вже 31 грудня відзначають Щедрий вечір, який також називають Щедра кутя.

Наші предки називали вечір перед Новим роком Щедрим не просто так. Давні українці вірили – чим щедрішою буде кутя, тим краще сім’я житиме в новому році.

Перед тим, як сісти за стіл, українці обов’язково молилися.

Головні інгредієнти куті символічні - зерно символізує вічне життя і достаток, мак і горіхи - багатство і родючість, а мед - райське блаженство і благополуччя. Є різні види куті - голодна кутя, багата і щедра.  

Згідно з українською традицією, ввечері 31 грудня обов’язково потрібно віднести гостинці хрещеним, а вранці 1 січня пригостити рідних, сусідів, друзів смачними стравами зі святкового столу на честь Василя та Нового року.

Тепер Щедрий вечір святкуємо разом зі святом Маланки та Василевим вечором.

За народними повір`ями, Маланка разом з Василем приходять на Щедрий вечір сповістити людство про прийдешні свята та справити гостини, які в народі так і називають — гостини Маланки.

На Щедрий вечір. Люди вбиралися в костюми, ходили по домівках, співаючи пісні-щедрівки, вітаючи сусідів зі святами та бажаючи їм щастя. Щедрівники також водили Козу та грали в Маланку.

Що не можна робити на свято

В народі у давні часи діяли певні заборони в цей день. Зокрема, не можна лаятися, лихословити, пліткувати на свято.

У Щедрий вечір заборонялося позичати гроші та давати в борг. Також на свято не можна рахувати монети. Вважалося, що це може призвести до злиднів.

На свято не можна одягати старий або темний одяг.

В цей день також заборонялося ворожити.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.