Догори
Дати відгук

Секс після 40 років може бути найкращим у житті: що для цього треба знати

Є переконання, що після 40 жінок частіше отримують оргазми, а ще вони яскравіші.

7 хв на прочитання08 Грудня 2023, 01:24
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

У юності людям може здаватися, що життя після 40 нема чи як мінімум воно стає суттєво нуднішим і сірішим. Із віком приходить розуміння, що це, звісно, не так. І навіть навпаки — ми більше розуміємо себе і знаємо, чого хочемо. Секс теж може стати кращим, але деякі речі все ж таки важливо знати, щоб не нашкодити своєму здоров'ю чи через нерозуміння не зіпсувати стосунки з партнером або партнеркою, — «Дзеркало» розповідає про це.

Знадобиться більше часу на збудження, але секс, імовірно, стане цікавішим

З віком і у чоловіків, і у жінок падає рівень статевих гормонів, і це нормально. Однак це зовсім не означає, що після цього чуттєвий секс стає неможливим, пише The Healthy.

— Зміна гормонального фону може вплинути на процес нашого сексуального збудження, бажання та загального фізичного комфорту під час інтимних практик, — пояснює психолог та секс-терапевт Шеннон Чавез. — Тому тепер вам може знадобитися більше часу на стимуляцію для досягнення оргазму та прелюдії, щоби як слід збудитися.

Тобто сам собою потяг нікуди не зникає — просто «завестися з півоберту», як це вдавалося в юності, навряд чи вийде. Якщо вірити даним опитування доктора медичних наук Террі Гінзберг, саме сексуальне бажання починає помітно падати приблизно до 75 років. Більше половини американців у віці від 60 і старших усе ще заявляли, що в останній рік у них був регулярний сексуальний досвід, а багато хто з тих, у кого його не було, просто не мали партнерів.

— Про найкращий секс у своєму житті пари розповідають десь після 40 років, — зауважує Чавез. — У них більше можливостей і мотивації дослідити різні аспекти сексуальності. Люди в середньому стають більш відкритими для експериментів, оскільки впевнені в собі, перебувають у контакті зі своєю сексуальністю, а ще хочуть зробити секс грайливішим або просто відчувають глибший емоційний зв'язок із партнерами. Це робить секс більш пристрасним і значущим.

Потрібно звертати увагу на здоров'я серцево-судинної системи — вона безпосередньо пов'язана із сексом

Без здорової серцево-судинної системи неможливе і здорове сексуальне життя. У чоловіків тут усе очевидно: проблеми з ерекцією нерідко спричинені саме порушеннями цієї системи організму, оскільки при збудженні пеніс наливається кров'ю.

Але й у жінок відбувається щось схоже: при стимуляції до клітора, вульви та піхви прибуває кров. З віком її приплив до геніталій природним чином стає меншим, що як мінімум робить їх сухішими. А це може спричинити дискомфорт при сексі. Захворювання кровоносних судин — наприклад, атеросклероз — можуть ще більше погіршити кровообіг і, як наслідок, відчуття проникнення.

У 2013 році бразильські науковці вирішили проаналізувати наукові роботи, що були на той момент, про поширеність статевої дисфункції у людей із серцево-судинними захворюваннями. Виявилося, що їх однозначно слід вважати факторами ризику виникнення сексуальних проблем. Причому тяжкість діагнозу збільшує частоту статевої дисфункції.

Особливо нерайдужні перспективи у тих, хто переніс серцевий напад: після нього лише 25 % пацієнтів повернулися до свого звичайного сексуального життя. У половини спостерігалося зниження сексуальної активності, а ще 25 % перестали займатися сексом узагалі.

А от отримати серцевий напад через надто інтенсивні фрикції навряд чи реалістично, хоча дехто цього побоюється. Головне — не займатися сексом, якщо ви вже почуваєтеся погано: є біль у грудях, задишка, нерегулярне серцебиття, нудота чи розлад шлунка.

Оргазми у жінок можуть змінитись. Особливо коли менопауза внесе свої корективи

Є переконання, що після 40 жінок частіше отримують оргазми, а ще вони яскравіші. Однак це, знов-таки, радше пов'язано з тим, що до цього віку люди вже загалом більше розуміють, що їм подобається і ні в сексі. Щодо фізіологічних вікових змін, то вони, навпаки, не сприятимуть легкому досягненню насолоди. Тому цілком імовірно, що якщо у жінки не було проблем з оргазмами раніше, все повернеться лише в гірший бік, якщо не враховувати нові дані.

Зокрема, цього варто очікувати після настання менопаузи, яка зазвичай починається після 45, але може статись і раніше. Після цього під час сексу чи мастурбації можна стикатися з неприємними відчуттями, яких раніше не було. Наприклад, вагінальною сухістю — досить частою «віковою» проблемою, яка, втім, виправляється використанням лубрикантів. А від раптового «припливу» — тобто короткочасного відчуття сильного жару — під час сексу можна убезпечитись, якщо тримати спальню в прохолоді — хоча б за допомогою вентилятора.

Крім того, Північноамериканське товариство з проблем менопаузи говорить про те, що клітор може стати менш чутливим, ніж у молодості. Крім іншого, так відбувається через зниження рівня естрогену. Як уже було сказано вище, це може збільшити тривалість стимуляції, але не тільки цілком можливо, що інтенсивність оргазму теж знизиться.

Відчувати нудьгу від сексу, якщо ви намагаєтеся зачати дитину, — це нормально

З віком кількість фолікулів у жінок знижується, тому шанс, що з якогось із них дозріє яйцеклітина, зменшується — завагітніти стає дедалі складніше. Якщо в 20-30 років приблизно у кожної четвертої вийде зачати в перший же менструальний цикл, то після 40 — лише у кожної десятої. До того ж із віком сильно зростає ризик викидня і сягає 40 %.

Сімейний і секс-терапевт Грейс Ландес пояснювала виданню The Healthy: якщо у такому віці пара думає про дитину, то потрібно бути готовими до того, що «працювати» доведеться більше, ніж може хотітися.

— Тому відверто поговоріть зі своїм партнером, щоб ви були готові до того, що часом секс може стати схожим на механічні рухи і перетворитися на рутину, — попереджає Ландес. — Але це не означає, що ви не любите одне одного, — зрештою ви виконуєте спільну місію зі збільшення вашої родини.

Не слід забувати про захист від інфекцій. І навіть від вагітності, яка таки можлива

Раніше ми писали, що літні люди стали частіше заражатися інфекціями, які передаються статевим шляхом. Лікарі пояснюють це тим, що серед медиків можуть бути поширені переконання, що сексом займається лише молодь, отже, обстежувати людей після певного віку не потрібно. Крім того, вони і самі схильні до впливу таких стереотипів і нехтують презервативами, хоча про них не варто забувати навіть у довгих моногамних відносинах.

З багатьох причин вважається, що ІПСШ схильні заражатися люди від 15 до 24 років: у них частіше більше одного статевого партнера, їм соромніше говорити про свої проблеми з лікарями. Але це не означає, що після 40 ризиків підхопити неприємну хворобу автоматично зникають. Просто замість старих факторів з'являються нові: наприклад, ослаблена імунна система, яка не може придушити розвиток інфекції.

Крім цього, зазначає автор книг про секс та стосунки Кевін Дарне, іноді люди схильні думати, що через свій вік вони вже безплідні, хоча це не так. Відповідно, невикористання презервативів (або хоча б інших методів контрацепції, якщо здоров'я партнера чи партнерки не викликає сумнівів) може призвести до небажаної вагітності.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Суд повернув громаді землі Збереження родючості Грунтів
Суд повернув територіальній громаді Тернополя понад 65 гектарів землі
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
Що посадити замість чорнобривців на клумбі, в саду чи на городі: 5 красивих і невибагливих альтернатив
1 хв на прочитаннягодина тому
Британська антарктична служба попереджає про наслідки втрати льоду в Антарктиді для популяції імператорських пінгвінів. Фото: Британська антарктична служба/AP/dpa
Втрата льоду є причиною загибелі багатьох пінгвіненят — експерти
2 хв на прочитання2 години тому
Чоловічий гороскоп на травень 2024 Астрологія
Чоловічий гороскоп на травень 2024: Левам - натхнення, Терезам - закоханість
4 хв на прочитання3 години тому
Солодкі сухарики зі сметаною та корицею — простий і смачний рецепт
1 хв на прочитання9 годин тому
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитанняВчора
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора