Секрети довголіття: продукти, які щодня споживала найстаріша людина у світі
Для цього вчені вивчали дієту шести осіб, які дожили до віку понад 100 років.
Які прості продукти щодня вживала найстаріша в історії жінка Жанна Луїза Кальман.
Британська компанія Eden's Gate для з'ясування умов довголіття досліджувала раціон найстаріших людей історії людства. Для цього вчені вивчали дієту шести осіб, які дожили до віку понад 100 років.
Дослідники встановили, що певний щоденний раціон, рух, наявність чи відсутність стресових ситуацій соціально-економічний статус вплинули на тривалість життя цих довгожителів.
Серед усіх випробуваних була найстаріша (зареєстрована) в історії жінка, яка народилася у Франції - Жанна Луїза Кальман. Ця жінка померла в 1997 році, проживши 122 роки і залишається єдиною людиною, яка прожила більше 120 років. Досі достеменно невідомо, чи справді Кальман прожила саме так довго. Висувались гіпотези, що це шахрайство. Але навіть якщо так, то жінка, котра видавала себе за Кальман, прожила до 99 років. Офіційно вважається, що Луїза Кальман залишається найстарішою людиною в історії.
Коли її запитали про секрет довголіття, вона назвала три продукти, які вживала майже щодня.
ЯКІ ПРОДУКТИ ВЖИВАЛА ЛУЇЗА КАЛЬМАН
ЧОРНИЙ ШОКОЛАД
Після кожного прийому їжі, як розповіла Кальман, до 116 років вона вживала чорний шоколад . І, мабуть, не дарма. Результати дослідження, опублікованого в Antioxidants & Redox Signaling Journal, доводять, що шоколад корисний для серця, допомагає боротися з раком та інфекційними захворюваннями завдяки своїм властивостям, що стимулюють імунітет, також покращує метаболізм. Вживання шоколаду позитивно впливає і на психологічний стан.
Темний шоколад містить потужні антиоксиданти, що сприяють покращенню загального здоров'я, при помірному вживанні – допомагають зменшити запалення, регулюють кров'яний тиск, покращують роботу мозку завдяки своїм флавоноїдам.
Однак, як показує дослідження, корисний саме чорний шоколад із вмістом какао не менше ніж 75%. Регулярне споживання сильно обробленого молочного чи білого шоколаду із високим вмістом цукру може шкідливо вплинути на здоров'я. Багато цукру може посилити запалення, підвищити рівень цукру в крові та артеріальний тиск і навіть підвищує ризик виникнення серцевих захворювань.
ОЛИВКОВА ОЛІЯ
Луїза Кальман споживала деякі продукти блакитної зони (блакитні зони є регіонами світу з найбільшою концентрацією людей віком від 100 років), включаючи оливкову олію.
Оливкова олія містить мононенасичені жири, які забезпечують організм вітаміном Е. Кілька крапель оливкової олії щодня допомагають знизити рівень поганого холестерину, який часто є причиною виникнення серцевих захворювань, підтримують клітини завдяки своїм поживним речовинам. Оливкова олія першого віджиму допомагає контролювати вагу, знижує артеріальний тиск і зменшує запалення.
Як свідчать дослідження споживання великої кількості оливкової олії та використання її замість олії, маргарину чи майонезу, збільшує тривалість життя. У результаті дослідженнях, у яких взяло участь понад 92 000 чоловік, було зроблено висновок, що у тих, хто вживав трохи більше половини столової ложки оливкової олії на день, був нижчий ризик смерті порівняно з тими, хто його практично не вживав.
ПОРТВЕЙН
І ще найстаріша людина планети любила вживати портвейн , мабуть, Кальман запивала їм шоколад.
Вживання червоного вина є частиною середземноморської дієти. Середземноморська дієта була відкрита у 50-х роках минулого століття, коли з'ясувалося, що серцево-судинні захворювання не настільки поширені у середземноморських країнах, як у Сполучених Штатах. Тому що саме ця дієта допомагає запобігти хворобам серця, раку, діабету, ожиріння та зниження когнітивних функцій.
За даними, наведеними Antioxidants (Basel) Journal, склянка червоного вина допомагає "збільшити експресію ключових генів довголіття та покращити метаболічний стан у людей".
Регулярне споживання легкого вина в помірних кількостях пов'язане зі збільшенням тривалості життя, антиоксиданти, що містять цей напій, знижують смертність деяких видів раку, а також судинних захворювань.
СПОСІБ ЖИТТЯ ЯК ФАКТОР ДОВГОЛІТТЯ
Низький рівень стресу також міг бути важливим фактором довголіття. Кальман вела усталений спосіб життя без стресу протягом усіх своїх 122 років. Вона ніколи не працювала повний робочий день, тому можна легко сказати, що її рівень стресу був набагато нижчим, ніж у середньостатистичної людини. Вона активно займалася тенісом, плаванням, грала на піаніно, їздила велосипедом.