Салат із запечених овочів і картопля з салом: рецепти на День їжі на свіжому повітрі
В останній день серпня в Україні відзначають День їжі на свіжому повітрі.
Останній день серпня. Календарне літо закінчилося, але так не хочеться прощатися з літнім теплом і барвами природи. Сонце ще яскраве і тепле, погода чудова. Саме ці аргументи і спонукали людей запровадити світкування Дня їжі на свіжому повітрі.
З печерних часів люди їли на свіжому повітрі. Зараз людина поглинає їжу в основному в приміщенні. Трапеза на вулиці стала швидше особливою подією, ніж звичайним явищем. День їжі на свіжому повітрі – це можливість змінити цю прикру ситуацію, хоча б на один день.
Якже його святкують? З покривалом в одній руці і кошиком смаколиків в іншій вирушають у місцевість, де не чути шуму машин і гуркоту від людскої діяльності. Де вітер шелестить листям лісових дерев і дзюрчить струмочок.
Що у кошику? Що душа забажає. Від кавуна з фруктами та ягодами до тяжкої артилерії - шашлика і м'яса гриль. Та фрукти можна і на лавці біля дому поїсти. А на природі хочеться відчути аромат печених страв.
А ось і пара простеньких рецептів для страв на природі.
Овочі на грилі
Овочі, приготовлені на вугіллі, традиційно користуються популярністю на пікніках. Їх приготування не вимагає багато часу, а на виході отримуємо смачний і корисний продукт, який не "навантажує" шлунок і втамовує голод.
Інгредієнти:
- Болгарський перець — 2 шт.;
- Помідори чері — 150 гр;
- Баклажани — 1 шт.;
- Невеликий молодий цукіні — 1 шт.;
- Ріпчасту цибулю — 1 шт.;
- Печериці — 200 гр;
- Часник — 5 зубчиків.
Спосіб приготування:
Розпаліть в мангалі вогонь і дочекайтеся, коли він прогорить. Поки вугілля "доходить", є час підготувати овочі. Цукіні, печериці, баклажан, помідори і перець помийте, а цибулю і часник очистіть від лушпиння.
Цукіні наріжте кружальцями завтовшки близько сантиметра, також нетовстими кружечками наріжте баклажан. Болгарський перець ріжемо навпіл або на 4 частини, видаливши плодоніжки і насіння. Цибулю ріжемо товстими кільцями, причому так, щоб вони не розшарувалися. Помідори чері відокремте від гілки і в кожному зробіть кілька проколів зубочисткою. Всі овочі перекладіть в одну миску і залийте маринадом (соєвий соус, мед плюс улюблені спеції) і добре перемішайте. Дайте овочам настоятися і увібрати в себе аромати спецій. Через 30 хвилин овочі готові до запікання. Запікаться 10-15 хвилин. Їх можна їсти окремо як гарнір до основної страви. А можна зробити салат, перемішавши овочі і здобривши їх оливковою олією з зеленню.
Запечена картопля з салом
Картопля з салом, запечена в духовці, – це не просто страва, а справжня поезія для вашого смаку. Нехай ця страва стане чарівним витвором вашого кулінарного мистецтва, а смакові відкриття радують вас і вашу родину.
Інгредієнти:
- картопля;
- сало/підчеревина або грудинка;
- олія,спеції за смаком;
- сметанний соус (сметана,часник,копчена паприка,сіль, укроп).
Спосіб приготування:
Картоплю середнього розміру миєте та відварюєте в кип’яченій, підсоленій воді майже до готовності. Охолоджену картоплю нарізаєте кільцями , додаєте олію, спеції та перемішуєте. Сало нарізаєте на шматочки та нанизуєте на шпажки: картопля, сало, картопля, сало (можете додати цибулю).
Запікаєте у фользі на грилі мінімум 20 хвилин. Посипаєте укропом, поливаєте соусом та зверху посипаємо зеленою цибулею.
Буде смачно і весело!
Більше новин читайте на GreenPost.