Риба гине тоннами: Польща бореться із золотистими водоростями в притоках Одера

1 хв на прочитання19 Серпня 2024, 12:01
Пожежники закачують кисень у бічний канал Одера влітку 2023 року, щоб боротися з ростом токсичних золотистих водоростей. Фото: Krzysztof Swiderski/dpa

Раніше загибель риби призвела до загострення відносин між Німеччиною та Польщею.

У Польщі влада ініціювала низку заходів через зараження токсичними золотистими водоростями в притоках Одеру. Перекис водню був застосований у місці злиття Глівіцького каналу з річкою Клодниця, повідомляє Міністерство з питань захисту клімату у Варшаві. Це зменшило популяцію водоростей на понад 90 %, додали в міністерстві. Про це розповідає Die Zeit.

Зростанню водоростей (Prymnesium parvum) переважно сприяють солоні стічні води, які скидає в річки промисловість. Для боротьби з цим явищем Польща планує побудувати опріснювальні установки.

У період із 3 по 16 серпня близько 77 т риби загинуло на зараженій ділянці каналу та в сусідньому озері Дзєжно Дуже.

Влітку 2022 року сотні тонн мертвої риби були знайдені в Одері. Ця подія стала однією з найбільших екологічних катастроф у Європі за багато років. Загибель риби призвела до загострення відносин між Німеччиною та Польщею. Німеччина звинуватила Польщу в тому, що та не дотримується ланцюжка повідомлень про подібні інциденти і надто пізно інформує Німеччину. Водорості знову з'явилися у 2023 році.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: