Рукола – дворічна трав’яниста рослина, типовий представник родини хрестоцвітих. Вона дуже популярна в країнах Близького Сходу, Центральної та Південної Європи, особливо у Франції та Італії. В останні роки завоювала любов українців. Тому продається на ринках, у супермаркетах, все більше людей вирощують її на своїх присадибних ділянках. Рукола має своєрідний смак – кислувато-гірчичний, тому підходить практично до всіх страв: овочевих, м’ясних, рибних, рису, макаронів, картоплі.
Страви з руколою стають не тільки оригінальними й смачними, а й дуже корисними. Рукола – це джерело потрібних для організму речовин. Вона містить вітаміни: А, В1, В2, В5, В6, В9, РР, С, Е, К; макроелементи: калій, кальцій, магній, натрій, фосфор; мікроелементи: залізо, марганець, мідь, селен, цинк, йод. Тому вона корисна й тим, хто прагне зберегти своє здоров’я, й тим, хто хоче відновити його, позбувшись різних хвороб. Рукола сприяє нормалізації обміну речовин. Через це дуже цінується дієтологами, які спеціалізуються на харчуванні для людей, котрі мріють нормалізувати свою масу тіла. Страви з руколою швидко насичують, хоча можуть бути низькокалорійними.
Крім того, ця рослина є природним енергетиком, імуномодулятором. Вона сприяє підвищенню рівня гемоглобіну крові, виведенню холестерину й тонізує увесь організм. Рукола відома також як рослина-афродизіак (сприяє підвищенню потенції). З цією метою її вживають у суміші: 100 г сухого потовченого листя руколи, 100 г меду і 10 г чорного перцю. Для досягнення стійкого тривалого ефекту застосовують щоранку по 1 ч. л.
Американські лікарі виявили, що вживання руколи запобігає розвитку виразкової хвороби, використовують її й для лікування цієї недуги. Рукола вважається однією з найцінніших рослин у профілактиці онкологічних захворювань. Рослина має виражені діуретичні (виводить надмірну воду з організму), гепатозахисні (поліпшує функції печінки), протицинготні, антибактеріальні, протикашльові, лактогенні та ті, що поліпшують травлення, властивості.
Речовини, які містяться в рослині, стимулюють роботу травного тракту, зміцнюють стінки кровоносних судин, сприяють нормалізації водно-сольового балансу, підвищують рівень гемоглобіну й знижують рівень цукру у крові. Індійські цілителі застосовують насіння руколи як засіб для лікування шкірних хвороб, сік – для лікування виразок, гематом, поліпів носоглотки.
Трохи гострувато-пряний смак і тонкий аромат яскраво-зеленого соковитого листя добре комбінуються з іншими листовими овочами (шпинатом, салатом). Руколу додають у перші страви, до тушкованих овочевих гарнірів, у піцу, різото й різні соуси для макаронів, рису. Велике листя – оригінальний гарнір до м’ясних і рибних страв, прикраса для бутербродів. Подрібнене листя можна додавати в домашній сир, до відвареної картоплі, до холодних закусок.
Страви з руколою подарують вашому організмові безліч вітамінів і корисних речовин. Тому додавайте її в усілякі салати, перші та другі страви, вона прикрасить їх своїм пікантним смаком. Пропонуємо кілька рецептів із цією корисною рослиною.
Яйця курячі – 3 шт., рукола – 50 г, зелень кропу – 1 пучок, йогурт натуральний чи сметана – 3-4 ст. л., гірчиця – 1 ч. л., сіль (за смаком), перець чорний мелений (за смаком), горіхи кедрові (за смаком), олія маслинова – 1 ст. л.
Яйця відварити й нарізати, додати дрібно нарізану зелень кропу. Йогурт чи сметану з’єднати з гірчицею та маслиновою олією, перемішати до однорідної маси, посолити, поперчити. Заправити салат. Перемішати й поставити в холодильник на 20 хв. Листя руколи порвати руками. З’єднати з охолодженим салатом, перемішати, посипати кедровими горішками, подавати до столу.
Сир фета – 250 г, помідори чері – 8-10 штук, рукола – 1 пучок, маслинова олія, лимон.
Фету (бринзу чи любительський сир) нарізати невеликими шматочками, помідори чері – половинками. Змішати з листям руколи, поперчити, заправити маслиновою олією та лимонним соком.
Сьомга (філе слабосолене) – 200 г, лимон – 0,5 шт., грейпфрут (червоний) – 1 шт., цибуля ріпчаста (невелика) – 0,5 шт., оливки без кісточок – 10 шт., рукола – 1 пучок, перець білий – 0,5 ч. л., твердий сир – 50 г, олія маслинова.
Філе сьомги обмастити з усіх боків сумішшю солі, цукру й перцю, покласти в глибоку ємність, скропити маслиновою олією та соком половини лимона. Залишити маринуватися на півгодини.
Листя руколи промити й просушити, порвати руками на шматочки. Філе сьомги вийняти з маринаду й нарізати тонкими скибочками, викласти на тарілку. Додати м’якоть грейпфрута, почищену від перегородок. Додати цибулю, нарізану півкільцями, й розрізані навпіл оливки. Натерти на тертці твердий сир. Заправити салат маринадом, що залишився від риби.