Багатьом відомо, як це, коли після застілля, свята на ранок прокидаєшся з відчуттям сильного головного болю, запаморочення, нудоти, сильної спраги, сухості та неприємного запаху в роті, дратівливості, тривоги, зниження настрою тощо. Такий стан виникає внаслідок інтоксикації, накопичення в організмі ацетальдегіду, пояснює лікар-невролог Євген Скрипник.
До деяких засобів лікар категорично не радить вдаватися.
Ніякого пива чи іншого алкоголю.
«Це як порівняти, що у вас болить голова, а ви підійшли до стіни і з усією силою вдарилися головою об стіну — ефект той же, тільки після пива через 30 хв. Якщо при вживанні пива чи іншого алкоголю на ранок ви відчуваєте покращення -це тимчасовий ефект, далі буде тільки гірше!» — застерігає невролог.
Розсоли та інші напої не підтвердили своєї ефективності як допомога при похміллі. Зокрема розсоли містять багато солі, а сіль затримує воду, а потрібно навпаки, щоб вода виводила токсини з організму.
Кава також має тимчасовий ефект.
Усі ліки, які обіцяють «побороти» похмілля, не мають доказової ефективності (сорбенти, чорне, біле, «червоне» вугілля, медихронал, алька-прим, алко-дез, бух-ні, алко-off, алко-сорб тощо).
«В рекламі по телебаченню вам обіцяють, що через 10 хвилин все буде гаразд. Не вірте», — закликає лікар.
Щоби побороти похмілля, невролог рекомендує:
Він нагадує, що зазвичай похмілля триває не більше доби.
«Щоб не було похмілля, потрібно пити алкоголь в помірних дозах, або краще взагалі не пити!» — говорить Євген Скрипник.
Також ми розповідали про алкоголь і здоров’я: коли можна говорити про користь.