- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Рожеві, блакитні: на Житомирщині виготовляють унікальні крафтові сири із пліснявою (ФОТО)
Рожеві, блакитні: на Житомирщині виготовляють унікальні крафтові сири із пліснявою (ФОТО)
Молоко фермери отримують від власних тварин
У селищі Брусилів на Житомирщині сімейна ферма, яка є учасником руху Slow Food, що протистоїть системі швидкого харчування, виготовляє 16 крафтових сирів із пліснявою.
Про це Укрінформу розповіла власниця сімейної ферми Катерина Приходько.
«Виготовляємо 5 видів сирів з білою пліснявою, майже 10 видів – з блакитною пліснявою та один – із бреві бактеріями, який має різкий аромат і ніжну структуру. Наша крафтова унікальність у тому, що сири виробляємо в певну пору року, коли молоко має відповідну жирність та амінокислотний склад», - зазначила Приходько.
На фермі, за її словами, молоко отримують з власних тварин. Смак стру формується через розуміння, чим треба годувати тварин, аби отримати якісне молоко для продукції.
Для отримання молока на фермі утримують корів породи Джерсі та англо-нубійських кіз. Тварини не привезені, а вирощені в Україні й адаптовані до тутешніх умов. Ці породи обрали, бо саме їх молоко підходить під виготовлення крафтових сирів.
Приходько розповіла, що сири з білою пліснявою дозрівають за 2-3 тижні. Натомість сири з блакитною пліснявою виготовляються здебільшого влітку і дозрівають до пів року, але є такі, що готові до вживання через 40 днів.
Власниця ферми зауважує , що сир з білою пліснявою краще вживати вранці на сніданок, бо він більш ніжний. Натомість сир із блакитною пліснявою підходить на вечір, і споживати його варто після основного прийому їжі як десерт.
«Ми зароджуємо культуру сироваріння й хочемо дати нашим сирам смак Полісся не тільки з того, чим харчуються наші тварини, а й естетичними назвами сирів, наприклад, у нас є «Квітка папороті». Наша сімейна ферма готова підтримати розвиток гастротуризму», - додала Приходько.
Сімейна ферма є учасником руху Slow Food, що протистоїть системі швидкого харчування. Він базується на створенні ресторанних закладів, які забезпечують більш здорове харчування, а також зберігають традиції національної та регіональної кухні.
Нагадаємо, що на Хмельниччині виготовляють крафтовий індичий «мініхамон» і бастурму з курки.