Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Російська «суперзброя» — ядерна ракета «Сармат»: що це таке й наскільки загроза реальна

Російська «суперзброя» — ядерна ракета «Сармат»: що це таке й наскільки загроза реальна

Чи справді вона здатна обійти навіть американську протиракетну оборону?

3 хв на прочитання27 Лютого 2023, 01:07
Запуск ракети «Сармат» Запуск ракети «Сармат»
Поділитись:

Росія провела невдалі випробування гіперзвукової ракети «Сармат», коли президент США Джо Байден перебував із візитом у Києві у понеділок, стверджує американський телеканал CNN, посилаючись на свої джерела. «Дзеркало» розповідає, що таке «Сарматом» і чому деякі вважають його суперзброєю.

Чергові випробування російської міжконтинентальної балістичної ракети «Сармат» із гіперзвуковим бойовим блоком «Авангард» закінчилися невдачею. Один із чиновників сказав, що Росія заздалегідь повідомила США про ракетний пуск через механізми деконфліктингу (які іноді використовуються для запобігання ескалації напруженості між двома країнами). Друге джерело заявило, що випробування ракети не становлять небезпеки для США і як аномалію Вашингтон їх не розглядає. Чиновники зазначили, що «Сармат» уже був успішно випробуваний раніше.

«Сармат» — міжконтинентальна балістична ракета (МБР), що розробляється Росією. За задумом Кремля, «Сармат» має стати заміною основним МБР російського «ядерного щита» — ракетам Р-36М. Остання, попри величезну міць, морально застаріла та може бути перехоплена засобами сучасної протиракетної оборони (а ще розроблялася за радянських часів з опорою багато в чому на промислові підприємства Української РСР, співпраця з якими зі зрозумілих причин неможлива).

Основною перевагою «Сармата» є його бойова частина — блок «Авангард», який може розвивати гіперзвукову швидкість (близько 6200 км/год, вп'ятеро швидше за швидкість звуку в повітряному просторі) і при цьому маневрувати. Таким чином, теоретично ракета здатна обігнути всі відомі райони протиракетної оборони та блискавично вдарити навіть у найзахищенішу ціль. Наприклад, США російські військові за допомогою «Сармата» збираються погрожувати ударом через Південний полюс.

Такий боєприпас, на відміну від звичайних МБР, може використовуватися і в локальних війнах, оскільки для враження об'єкта здатен обійтися навіть без ядерної боєголовки — «Авангард» просто на колосальній швидкості вріжеться в ціль, використовуючи високу точність і власну кінетичну енергію.

У 2018 році Володимир Путін під час свого послання Федеральним зборам показав змодельовану графіку можливого запуску ракет із запланованим гіперзвуковим блоком «Авангард» — на кадрах саме видно, як ракета обходить американську протиракетну оборону. Почав цю частину промови політик такими словами: «Раніше нас ніхто не слухав — послухайте зараз».

Російська служба Бі-Бі-Сі, посилаючись на Дослідницьку службу Конгресу США, повідомляла, що на ракеті «Сармат» буде 10 або більше боєголовок. Щодо тактико-технічних характеристик зброї, то їх озвучили на форумі «Армія-2019» у Росії — так, дальність стрільби становить 18 тис. км, а маса ракети — 208,1 т, з них 178 т — паливо і до 10 т — боєголовки. Довжина ракети становить 35,5 м, діаметр — 3 м.

Перший успішний пуск боєприпасу відбувся 20 квітня 2022 року. Коли ракета піде в серію, невідомо — 2019 року російське видання «Комерсант» писало, що Росія почне озброюватися «Сарматом» 2021 року, але ці терміни, вочевидь, уже зірвані. Наскільки успішно РФ зможе виготовляти надскладні ракети в умовах жорстких санкцій — також велике питання.

Нагадаємо також, «гонка озброєнь для СРСР закінчилась розвалом»: експерти пояснюють, що важливого сказав Путін, доки зала боролася зі сном.

Також ми розповідали про чотири нові сценарії закінчення російсько-української війни: «Судячи з візиту Байдена, Захід ставить саме на цей варіант».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023