Догори
Дати відгук

Річку Рось влітку чекає маловоддя

2 хв на прочитання08 Квітня 2020, 18:57
Рось, село Томилівка. Фото Олега Ковальчевського Рось, село Томилівка. Фото Олега Ковальчевського
Поділитись:

За інформацією Укргідрометцентру, у басейні приток Середнього Дніпра у березні, як і в лютому, утримувались аномально тепла погода, опади розподілялись у часі та по території дуже нерівномірно. Це стосується і річки Рось, яка є правою притокою Славутича. Про ситуацію в басейні річки повідомляє Державне агентство водних ресурсів.

«Повенева ситуація відсутня», - саме так можна охарактеризувати гідрологічну та водогосподарську обстановку у басейні Росі.  За березень водність на Росі (пост Корсунь-Шевченківський) становила 40% норми», – інформує прес-служба відомства.

Станом на сьогодні Укргідрометцентр у своїх прогнозах не виключає, що при відсутності надалі ефективних дощів, на багатьох річках басейну Дніпра у літній період сформується маловоддя.

«Цей прогноз та пропозиції водокористувачів враховано міжвідомчою комісією, яка днями узгодила оптимальні режими роботи водосховищ у басейні Росі на весняно-літній період 2020 року», – ідеться у повідомленніа.

Так, на руслових водосховищах, розташованих на річці Рось, підтримуватиметься нормальний підпірний рівень з постійними безперервними витратами води в межах притоку. У випадку зниження притокових витрат нижче від екологічних, здійснюватиметься спрацювання водосховищ нижче від НПР (нормального підпірного рівня) з підтриманням розрахункових екологічних витрат води.

«Крім того, міжвідомча комісія заборонила користувачам рибогосподарських водних об’єктів здійснювати пониження рівня води без дозволу на спецводокористування та розроблених режимів роботи. До того ж водогосподарниками здійснюватиметься постійний контроль за дотриманням встановлених режимів міні гесами», – резюмують фахівці Держводагентства.

Єдино правильне рішення цього сезону - тримати повні водосховища для спрацювання при маловодді, щоб підтримати течію. ВПЕРШЕ передбачено ПОСТІЙНЕ підтримання течії, якщо будуть виконувати, то цей сезон ми так-сяк переживемо. Що далі- час покаже. Але вже зараз я б пропонував більші спрацювання водосховищ для підтримки більшого водообміну
Олег Собченко, співзасновник благодійної організації «Врятуємо Рось»

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко