Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Різдвяна промова глави РПЦ свідчить, що у Кремлі у перемогу над Україною не вірять – Гіркін-Стрєлков

Різдвяна промова глави РПЦ свідчить, що у Кремлі у перемогу над Україною не вірять – Гіркін-Стрєлков

Мовляв, українці та росіяни — один народ, задля збереження православ'я в Україні потрібно йти на жертви.

3 хв на прочитання08 Січня 2023, 16:57
Поділитись:

У центрі Європи розв'язане гидке гоніння на православну церкву під гаслами демократії та свободи. Про це заявив глава Російської православної церкви (РПЦ) патріарх Кирило в інтерв'ю телеканалу «Росія 24». У його ході він багато говорив про Україну, але його більше хвилювали проблеми духовності українців, аніж той факт, що там щодня гинуть люди. Причому ця позиція викликала критику навіть у самій Росії.

«Православ'я [в Україні] збережеться. Але для того, щоб зберегти православ'я, треба за цих умов йти на жертви. І це не добровільні жертвопринесення, а це просто реакція православних людей на виклик, який перед ними стоїть. Або зберегти віру, або від неї відмовитися», — сказав Кирило.

Він також заявив, що вірить у силу духу православного українського народу. Він переконаний, що в Україні «не лише політична, а й духовна криза».

«Ось живуть на Заході багаті добре, і якщо ми цим шляхом підемо, то і ми житимемо добре. Але ж на цьому ж шляху, як ми знаємо, стоїть питання зміни статей, критичного ставлення до релігії та багато чого, що сьогодні супроводжує дехристиянізацію західного суспільства. Тому не беруся судити про те, наскільки це з політичного погляду правильно чи неправильно, це не моє питання — я суджу про все це виключно з погляду пастирського. Чи миритимуться українці зі зміною статей, миритимуться з усім цим моральним релятивізмом, який став частиною культури та політики західного світу? Якщо вони погоджуються прийняти все це, вони втрачають свою ідентичність, свою справжність, перестають бути святою землею», — вважає голова РПЦ.

Кирило також заявив, що українці та росіяни — «один народ, який вийшов з Київської купелі Хрещення», а силою, що його скріплює, є «православна церква», яка мусить зробити все, аби вони «не стали ворогами».

Обговорюючи відправлення російських священиків на війну, Кирило заявив, що «священик не має права брати до рук зброю», але зізнався, що дуже цінує працю священнослужителів на фронті.

Перший «міністр оборони ДНР», колишній полковник ФСБ Ігор Гіркін (Стрєлков) розкритикував позицію глави РПЦ. Він наголосив, що в різдвяному посланні не почув «благословення наших воїнів на подолання та розгром ворога», натомість почув «заклик молитися за нацистів, ворогів Православ'я та розкольників».

«Загалом, у посланні почулося похмуре скиглення про «братські православні народи» з висловом надії, що все як-небудь владнається і примириться», — констатує терорист.

Гіркін говорить, що слухав послання «цієї істоти тільки і виходячи з розуміння, що воно (послання та істота) буде відображати офіційну позицію Кремля та Апешечки (адміністрації  президента РФ — ред.) на даний момент». Із почутого терорист робить висновок, що у Кремлі у перемогу над Україною не вірять, тому зусиль для її розгрому докладати не мають наміру, «як і раніше, плекаючи ідіотську надію на «підсумковий компроміс».

Також ми розповідали, навіщо Росія запропонувала Україні «перемир'я», якого навіть не збиралася дотримуватися.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023