Рідкісний випадок: підліток в Індії інфікувався амебою, яка пожирає мозок, і вижив

2 хв на прочитання03 Серпня 2024, 16:29
Фото: MK Siddiqui

Хлопець став одним з 11 людей у світі, які вижили після зараження амебою Naegleria fowleri, що їсть мозок.

З уроків шкільної біології знаємо, що амеби - це одноклітинні твариноподібні організми. Клітини, які навіть пересуваються за допомогою тимчасових виростів. Живуть у калюжах, ставках, озерах.. І хто б міг подумати, але окремі види амеб небезпечні для людини. Як от амеба Naegleria fowleri. Живе у грунті, водоймах, харчується.. людським мозком!

Вона спричиняє смертельно небезпечне захворювання мозку, яке називають первинним амебним менінгоенцефалітом (АМЕ). Якщо вода з амебою потрапляє в ніс, то істота носовими нервами з легкістю проникає в мозок. Потрапивши туди, вона починає руйнувати мозкову тканину.

Індійський підліток Афанан Джасім став одним з 11 людей у світі, які вижили після зараження амебою Naegleria fowleri, що їсть мозок. Про це повідомляє ВВС.

Хлопець плавав у місцевому ставку біля дому і сьорбнув води зі збудником. Через два дні йому стало зле. Різко підвищилася температура, сталося кілька запаморочень. Потім його почало судомити. Батько підлітка дізнався про небезпеку амеби з соціальних мереж.

"Я читав щось про те, що судоми можуть бути викликані цією інфекцією. Як тільки в Афнана почалися напади, я швидко відвіз його до місцевої лікарні", – розповів чоловік.

Хлопця врятувало швидке діагностування хвороби – лише через 24 години після появи перших симптомів. 14-річного Афнана Джасіма вже виписали з дитячої лікарні в Кожикоде. Йому вдалося здолати хворобу, яка має 97% смертності. Надію на порятунок мають лише ті, кому швидко вставлять діагноз і почнуть терапію.

Амеба Naegleria fowleri, фото Getty images

За даними американських ЦКЗ, у період з 1971 по 2023 рік всього вісім людей пережили цю хворобу в чотирьох країнах - Австралії, США, Мексиці та Пакистані. У всіх випадках інфекція була діагностована в період від дев'ятої години до п'яти днів після появи симптомів, що відіграло вирішальну роль у їхньому одужанні.

Медичні експерти кажуть, що своєчасне реагування є ключем до лікування хвороби. Симптоми АМЕ включають гарячку, головний біль, пропасницю, нудоту, блювання, дезорієнтацію, скутість шиї, втрату рівноваги, судоми та/або галюцинації. Шанувальника відпочинку біля води медики радять купатися так, щоб не допускати контакту води зі слизовими оболонками. Мова, у першу чергу про рот, ніс, очі, а також вуха. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: