Страви, подібні до дерунів, популярні не лише в українській та білоруській, але й у багатьох інших національних кухнях буквально усіх континентів.
У Польщі деруни називають картопляними оладками (принаймні, саме під такою невибагливою назвою знайшли цей рецептик в одній книжці з польської кухні). Та, зрештою, як не називай, а виходить все одно смачно! Можете пересвідчитися в цьому на власному досвіді...
Приготування:
Картоплю помити, почистити й ще раз облити водою. Цибулю почистити. Натерти овочі на дрібній тертці (цибуля не тільки зробить оладки смачнішими та пишнішими, але й перешкоджатиме потемнішанню картопляної маси). Додати у суміш збите яйце, борошно, сіль, цукор. Добре перемішати.
На сковорідці розігріти трохи олії та викладати картопляну масу ложкою. Обсмажити оладки на середньому вогні до рум'яності. Перекинути на інший бік та обсмажити до готовності. Подавати гарячими, посипавши січеною зеленню петрушки, зі сметаною чи грибним соусом.