Ранкова звичка, яка провокує появу діабету
Любителям кави потрібно бути обережнішими з улюбленим напоєм.
Кава містить потужні антиоксиданти, але вживати її натщесерце небезпечно. Це може впливати на підвищення рівня цукру в крові, розвиток кислотного рефлюксу.
У 2020 році вчені з Університету Бата подали дані про те, що прийом кави після пробудження на порожній шлунок може значно вплинути на контроль рівня глюкози, причому негативно. У статті, опублікованій у British Journal of Nutrition, фахівці заявили, що така звичка погіршує чутливість клітин до інсуліну, сприяючи розвитку толерантності щодо нього. Наслідком такої толерантності до інсуліну стає підвищення рівня цукру у крові, розвиток діабету 2 типу.
Випробування показали, що цей ефект кави виявляється особливо сильно, якщо напій вживають після безсонної ночі, поганого сну.
Цю властивість кави дослідники пов'язують з тим, як в організмі після її вживання зростає вміст стресового гормону кортизолу. Коли людина прокидається вранці і встає з ліжка, в організмі зростає рівень кортизолу – початок дня після відпочинку стає своєрідним стресом. Якщо при цьому випити каву, то концентрація кортизолу в крові стане ще вищою, оскільки кофеїн діє як додатковий стимулятор. Кортизол, своєю чергою, вивільняє накопичену глюкозу.
Якщо рівень кортизолу залишається хронічно високим, це може призвести до постійно високого рівня цукру в крові та підготувати ґрунт для виникнення діабету 2 типу.
Інша проблема пов'язана з тим, що кава розслаблює сфінктер стравоходу, через що шлункова кислота може піднятися назад у стравохід – це викликає кислотний рефлюкс.
Пити каву фахівці рекомендують лише після того, як шлунок заповнюється їжею – через півгодини чи годину.