Догори
Дати відгук

Як не стати жертвами передвиборчих маніпуляцій – радить психолог

Щоб потім не кусати лікті, усвідомивши, за кого проголосував

2 хв на прочитання18 Жовтня 2020, 16:54
Поділитись:

У своєму інтерв’ю GreenPost кандидат психологічних наук Марія Бурдукало зазначила, що для успішного протистояння  передвиборчим маніпуляціям насамперед потрібно знати про їхнє існування.

«А по-друге, якщо якась інформація емоційно зачепила, то перевірити її, не розповсюджувати, не обговорювати. Вмикати голову на противагу своїй емоційності. Всі ми вміємо зараз гуглити. Перевіряти інформацію – наскільки вона певна. Перевірити кандидата: почитати його програму, що він обіцяє, щоб з’ясувати, чи є у вас спільні цінності. 

Наприклад, ви хочете, щоб збільшили декретні виплати, бо ви майбутня мама, або підвищили зарплату вчителям – а чи ця партія, за яку ви голосуєте, говорить щось про це у своїй програмі? А тоді подивитися, чи ці люди вже мали схожий досвід – чи працювали в освітній сфері, чи є в їхньому штабі юристи, які займалися декретними відпустками, із ким вони спілкувалися раніше. Прочитати в передвиборчій програмі (не в обіцянках, а саме в програмі), наскільки деталізовано там описано, що буде. Якщо вони на минулих виборах щось обіцяли, то чи здійснили ці обіцянки і як вони ідуть на шляху до здійснення – чи бодай лягли й лежать у цьому напрямку»,
– говорить Марія Бурдукало.

Психолог наголошує, що дуже популярний в Україні чорний піар. Марія Бурдукало розповідає, що це може бути позитивною медіатехнологією – бо негативні новини поширюються з дуже великою швидкістю, і людина в усіх на слуху, і коли потім виборці у списку кандидатів бачать лише одне знайоме прізвище – людини, про яку прогримів чорний піар – а про решту вони ніколи не чули, то вони виберуть цю людину.

Скріншот із соцмереж

Але психолог нагадує: коли гримить чорний піар, треба перевірити цю інформацію і подумати, чому про це розповіли саме зараз, а не, скажімо, три роки тому.

Також варто подивитися, як інші джерела говорять про це – можливо, таким чином виявляться додаткові нюанси.

«Доки люди не почнуть це все робити, ми так і житимемо в середньовіччі», – вважає Марія Бурдукало.

Раніше ми писали, що психолог розповідає, за кого проголосують пенсіонери.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.