Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Вода
  • Приховує величезну кількість вуглекислого газу, який може вирватися на свободу: науковці знайшли найчорнішу річку у світі

Приховує величезну кількість вуглекислого газу, який може вирватися на свободу: науковці знайшли найчорнішу річку у світі

І це не Ріу-Негру.

2 хв на прочитання21 Жовтня 2023, 17:14
Річка Конго. Фото: Midjourney Річка Конго. Фото: Midjourney
Поділитись:

Науковці зі Швейцарії, Конго та США вивчили воду річки Рукі — лівої притоки Конго — і дійшли висновку, що вона може вважатися найчорнішою на планеті. Своє дослідження вони опублікували у журналі Limnology and Oceanography, розповідає «Дзеркало».

Науковці дійшли висновку, що вода в річці Рукі така чорна тому, що містить велику кількість розчинених органічних речовин, а також у ній практично немає осаду через низький ухил. Ці речовини багаті на вуглець, що потрапляє в річку з органічними залишками з джунглів, якими вона тече. Крім того, річка затоплює ліс у сезон дощів, повертаючись до своїх вихідних контурів досить повільно. За цей час Рукі встигає насититися органічними залишками рослинності.

«Крім того, вздовж річки розташовані великі торф'яні болота, що містять гігантську кількість органіки, що не розклалася, що робить їх відмінними поглиначами вуглецю. При цьому річку Рукі, за словами науковців, ніхто до ладу не вивчав. Починаючи з 1930-х років фіксують лише сезонні коливання її рівня, а ось про хімічний склад жодних даних немає», — пише Naked Science.

Дослідники вирішили вивчити річку та виміряли різні показники складу води в ній. Аналіз підтвердив візуальні спостереження: Рукі можна назвати річкою, яка надзвичайно багата на вуглецю. У її водах міститься вчетверо більше його органічних сполук, ніж у самій річці Конго, й у півтора разу більше, ніж у Ріу-Негру у басейні Амазонки.

На сьогодні у річці приховано величезну кількість вуглекислого газу. Але течія Рукі дуже спокійна, тому в повітря вона поки що надходить повільно. Проте науковці побоюються, що ці запаси можуть вирватися на свободу. Це і зрозуміло, адже торф'яні болота в басейні Конго містять близько 29 мільярдів тонн вуглецю, який при взаємодії з киснем може перетворитися на вуглекислий газ.

Тимчасом рівень води в Амазонці та її притоках упав до найнижчого показника за всю історію спостережень: ось як це виглядає.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.