Прихований цукор: у яких продуктах його найбільше

4 хв на прочитання10 Вересня 2022, 06:50
Недовольство европейских фермеров украинским сахаром

В яких саме продуктах найчастіше ховається «таємний» цукор?

Безпечна рекомендована доза цукру – не більше 6 чайних ложечок на день. Але часто ми навіть не підозрюємо, що їмо солодке. Розповідаємо, у яких продуктах багато «таємного» цукру.

У багатьох звичних частуваннях, які ми купуємо в магазинах, замовляємо в кафе і навіть готуємо вдома, може бути прихований цукор. У самому цукрі немає нічого поганого – він необхідний для роботи мозку, а також як джерело швидкої енергії. Але якщо регулярно перевищується безпечна норма (приблизно 6 чайних ложечок на день), може розвинутись резистентність до інсуліну – небезпечний стан, за яким може виникнути діабет. І щоб запобігти захворюванням, важливо суворо контролювати кількість солодкого – і, звичайно ж, знати, в яких продуктах найчастіше ховається «таємний» цукор, інформує UAINFO.org з посиланням на Goodhouse.

Знежирені молочні продукти. Чим менше в продукті жиру, тим вище ймовірність, що в ньому буде багато цукру: виробники додають його, щоб посилити смак і змусити нас знову і знову купувати ласощі, що сподобалися. У результаті йогурти та сирки можуть містити до 10% цукрів та підсолоджувачів у своєму складі.

Готові соуси. Кетчуп, соєвий соус, чилі: останнє, що ми очікуємо знайти у складі цих добавок – це цукор. Між тим він входить до рецептури практично будь-якого соусу: так, у стандартному кетчупі – не менше 1 чайної ложки цукру на столову ложку соусу. Це не означає, що від соусів варто відмовитися повністю, але важливо пам'ятати, що додаючи трохи кетчупу або соєвого соусу до корисних страв, ви отримуєте й істотну дозу цукру.

Суші. Рис, риба, морські водорості – звідки там може взятися цукор? Але річ у тому, що при варінні рису в нього традиційно додаються оцет, сіль і цукор – щоб рис вийшов в'язким і не розсипався. У результаті в одній чашці рису для суші "захована" одна столова ложка цукру. Дуже багато!

Консервовані фрукти та овочі. З фруктами все ясно: найчастіше вони консервуються у солодкому сиропі, але овочі? На жаль, цукор входить до складу більшості популярних маринадів – і ви знайдете його і в консервованій кукурудзі, квасолі чи горошку, і навіть у маринованих огірках та помідорах.

Зернові продукти. Батончики, пластівці, печиво, мюслі, готові сніданки та навіть панірувальні сухарі. Обов'язково перевіряйте склад, купуючи ці продукти: найімовірніше, навіть у найбільш нешкідливих на вигляд продуктах знайдеться чимало цукру.

Хліб. Навіть у чорному та цільнозерновому хлібі багато цукру: у середньому не менше 4 грамів на 100 грамів хліба. Не менше, ніж у білому і навіть здобі.

М'ясні продукти. Ковбаса, сосиски, бекон, шинка, в'ялене м'ясо – найімовірніше, почитавши етикетку, ви виявите у складі цих продуктів цукор. Найчастіше він використовується для надання привабливого кольору м'ясному напівфабрикату. Так що, якщо ви серйозно дбаєте про своє здоров'я, можливо, варто триматися якомога далі від перероблених м'ясних продуктів.

Продукти на основі томатів. Одні з найпоширеніших продуктів, багатих на прихований цукор, – продукти, приготовані з томатів. При цьому визначити, скільки цукру додано в томатний соус, суп-пюре або навіть смузі практично неможливо: можна з упевненістю сказати тільки те, що його там буде дуже багато.

Фруктові соки. Навіть якщо на упаковці соку написано «без цукру», від нього все одно варто триматися якомога далі: навіть у свіжому соку міститься набагато більше цукру, ніж у «вихідному» фрукті. Крім того, в соку немає клітковини, яка допомагає запобігти стрибкам глюкози, отже, весь цукор, що міститься в соку, миттєво надходить у кров.

Йогурти. Ось правда: не всі йогурти однаково корисні. У невеликій склянці (225 г) знежиреного йогурту з фруктовим наповнювачем можна знайти 8 чайних ложечок цукру – на третину більше за безпечну норму! Тільки жирний і лише без добавок – ось рецепт безпечних ласощів.

 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: