Догори
Дати відгук

Прорив у лікуванні раку: у Британії навчилися ставити діагноз ще до появи симптомів

Новий метод заснований на виявленні змін у структурі ДНК кров'яних клітин, але остаточні результати будуть лише за два роки.

2 хв на прочитання14 Вересня 2021, 15:22
Аналіз Аналіз
Поділитись:

ВВС повідомляє, що Національна служба здоров'я Британії оголосила про початок повномасштабного випробування нового методу ранньої діагностики понад 50 різновидів раку. Очікують, що за аналізом крові можна буде встановити наявність хвороби до перших симптомів у людини.

У повідомленні йдеться, що дослідження триватиме два роки, в ньому візьмуть участь 140 тисяч добровольців у віці від 50 до 77 років. Вони робитимуть аналіз крові на початку дослідження, а потім через рік і через два роки. Тест буде лише для половини зібраних проб, а друга половина буде контрольною групою для перевірки ефективності тесту.

«Тест може зробити революцію у діагностиці раку. Ми розпочинаємо роботу із натхненням», — заявив керівник програми, професор онкології Королівського коледжу в Лондоні Пітер Сасієні.

Якщо рак вдається виявити на ранній стадії, це значно підвищує шанси на лікування пухлини.

Зараз рак діагностують, здаючи шматочок тканини тіла на біохімічний аналіз (біопсію), чого без симптомів ніхто не робить.

По-перше, у низці випадків це є складною процедурою, особливо що стосується раку легень, сечового міхура та простати, а по-друге, невідомо, де його шукати.

Новий метод заснований на виявленні змін у структурі ДНК кров'яних клітин.

Він створений біотехнологічним стартапом Grail («Грааль»), заснований у 2015 р. у Сан-Франциско спеціально для розробки ранньої діагностики раку. Нещодавно його купила за 1,7 млрд доларів американська фармацевтична компанія Illumina Inc.

Сам тест відомий як Galleri.

У США його пропонують пацієнтам із підвищеним ризиком ракових захворювань, зокрема старшим за 50 років. Федеральне управління харчових та лікарських засобів США ще не сертифікувало препарат, тож більшість страхових компаній не покривають його вартості.

«Пошук технологій діагностики раку за допомогою аналізів крові йде у всьому світі, але досі перебуває на стадії досліджень. Зараз ми з партнерами розпочинаємо розгорнуте випробування, наймасштабніше в історії. Новий метод є особливо перспективним для діагностики тих видів раку, які довго не виявляють жодних явних ознак», — заявила ВВС директор з онкології Національної служби охорони здоров'я Келлі Палмер.

Також ми розповідали, що у Харкові збираються виробляти власну вакцину проти COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost