Догори
Дати відгук

Продукти, які потрібно вживати, щоб почуватися щасливим

Будь-який вид сиру здатен підняти на­стрій

4 хв на прочитання25 Липня 2023, 16:07
Поділитись:

Відома українська дієтологиня Світлана Фус назвала 9 продуктів, які створюють добрий настрій

Зокрема, м’ясо — натуральний енергетик, який допомагає впора­тися і з депресі­єю, і з безсонням. Споживання жир­ної риби підтри­мує активну роботу мозку. Банан — най­відоміший продукт-антидепресант. Горіхи допомагають усунути симптоми депресії. Чорний шоколад знімає стрес. Вівсянка і гречка сприяють утворенню гормону щас­тя. Поліпшити настрій здатна навіть зви­чайна яєчня. Шматочок будь-якого сиру підніме настрій і відновить сили. Людина, яка регулярно додає гострий перець у страви, почувається спокійнішою.

Відтак розповімо про кожен із цих про­дуктів детальніше.

М’ясо

Окремі види м’яса (курка, яловичина, свинина) містять амінокислоту тирозин, яка підвищує рівень допаміну (нейроме­діатор, біологічно активна хімічна речови­на, яка в мозку людини передає емоційну реакцію і дозволяє відчувати задоволення і не відчувати біль, також нейромедіатор, відповідальний за рух, тому виробляється у певних клітинах мозку, що контролюють м’язову активність. — Авт.) і норепінефри­ну (гормон мозкової речовини наднирни­ків і нейромедіатор. — Авт.), що поліпшу­ють настрій, концентрацію уваги і пам’ять людини. До того ж м’ясо — джерело віта­міну В12, що допомагає впоратися з без­сонням та депресією. Залізо, яке входить до складу м’яса, підтримує насиченість клітин організму киснем, і таким чином за­ряджає його енергією. М’ясо — натураль­ний енергетик, який допомагає впоратися і з депресією, і з безсонням. Перевагу слід віддавати курячому м’ясу. З нього можна робити бульйон і невелику його кількість навіть випивати ввечері, під час вечері.

Риба

Жирна риба (тунець, форель, оселе­дець, сардина, скумбрія, лосось, тріска, сьомга) багата Омега-3 жирними кисло­тами, необхідними для підтримки актив­ної роботи мозку. Цю ж функцію виконує вітамін В6, який теж міститься в рибі.

Гострий перець

Якщо ви регулярно додаєте перець у страви, тоді почуваєтеся спокійніше. А все завдяки натуральному інгредієнту капсаї­цину, який надає стравам гостроти, стиму­лює нервові закінчення в роті. У відповідь на такий вплив мозок виділяє ендорфіни.

Горіх

У горіхах, як і в жирній рибі, є Оме­га-3 жирні кислоти, здатні забезпечувати правильну роботу клітин мозку і усувати симптоми депресії. Також горіхи містять триптофан, вітамін В6 і мінерал селен, який сприяє поліпшенню настрою. Горіхи допомагають усунути симптоми депресії.

Банан

Один із найвідоміших фруктів-антиде­пресантів. У ньому, крім серотоніну, міс­титься вітамін В6, який, як уже було ска­зано, необхідний для підняття настрою. Банан також корисний за хронічної втоми.

Шоколад

Какао-боби, з яких отримують шоколад, містять речовину фенілаетиламін, завдяки якій виробляються відомі гормони щастя — ендорфіни. Окрім того, какао-боби багаті магнієм, що знімає стрес. Проте перелі­ченими корисними властивостями володіє лише чорний шоколад. Молочний менш корисний. 20 г шоколаду в день — добре доповнення до антистресового меню.

Вівсяна і гречана каші

Вівсянка і гречка містять у своєму скла­ді триптофан, який сприяє утворенню од­ного з гормонів щастя — серотоніну.

Яйця

У яйцях містяться важливі жирні кисло­ти, вітаміни А, Е, D, триптофан, каротини і вітаміни групи В. Отже, поліпшити настрій здатна навіть звичайна яєчня.

Сир

Будь-який вид сиру здатен підняти на­стрій, оскільки містить у собі антистресові амінокислоти — тирамін, триктамін і фені­летиламін. Шматочок будь-якого сиру під­німе настрій і відновить сили.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost