Догори
Дати відгук

Продукти, які не варто поєднувати між собою на новорічному застіллі — експертка

Вже переварена картопля чекатиме, коли перевариться м'ясо, і почне бродити.

2 хв на прочитання31 Грудня 2021, 16:00
Новорічний стіл Новорічний стіл
Поділитись:

Про продукти, які не варто поєднувати між собою оскільки вони можуть завадити зниженню ваги та спровокувати проблеми із травленням, розповіла експертка у психології зниження ваги, консультант із дієтологічного супроводу та здорового способу життя Олена Кален у своєму Instagram.

Ці рекомендації особливо актуальні під час складання святкових меню напередодні новорічних застіль. 

Бобові з м'ясом. Боби та м'ясо — це білок. Але різний за швидкістю засвоєння. М'ясо перетравлюється швидше, ніж боби. У результаті настає момент, коли їжа в різному стані перебуває у шлунку та  в кишківнику. Через це може виникати здуття — це говорить про те, що почалося бродіння. Частина поживних речовин із їжі псується та може залишитися у вигляді шлаків у складках кишківника. Це порушить мікрофлору, спричинить запори, дисбактеріоз і стане частиною круглого живота.

М'ясо та бобові краще не їсти разом. А щоб боби краще засвоїлися, їх попередньо вимочуємо.

Картопля та м'ясо. Картопляний крохмаль на фоні білка може спричинити здуття. На м'ясо виділятиметься фермент пепсин, на картоплю — альфа-амілаза. Ці ферменти активізуються в різний час та в різних умовах кислотно-лужного середовища. Картопля почне засвоюватися ще в ротовій порожнині, а м'ясо — у шлунку. Вже перетравлена картопля чекатиме, коли перетравиться м'ясо, та почне бродити. Це викликає здуття та порушення травлення.

Картоплю краще поєднувати з іншими овочами. Прибирати овоч із раціону не треба, це дуже корисна бульба, зауважує експертка.

Солодке та солоне. Наприклад, солоний шоколад. Сіль перебиває смак солодкого. Щоб знайти оптимальний баланс смаку, у напій чи страву додають більше цукру. Але ми цього не відчуваємо та можемо з'їсти чи випити набагато більше, ніж солі. Зайвий цукор відкладається в жирові депо.

Жирне та солоне. Наприклад, солоне сало. Із сіллю ми можемо з'їсти жирного дуже багато. Коли люди починають солити їжу усвідомлено та потроху, то згодом помічають, що жир у раціоні теж скорочується.

До слова, нагадаємо, як швидко позбутися цукрової залежності.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: Getty Images
Сяйво невидимого: 22 листопада — Міжнародний день обізнаності про ауру
2 хв на прочитанняВчора
Всесвітній день вазектомії 2025 — контрацепція та відповідальність
Всесвітній день вазектомії: відповідальність чоловіків за планування сім’ї
1 хв на прочитання21 Листопада 2025
Європейський день муковісцидозу 2025 — підвищення обізнаності. Фото: Jerry Nick, M.D.
Європейський день муковісцидозу: привертаємо увагу до рідкісної недуги
1 хв на прочитання21 Листопада 2025
Вибираємо дієвий засіб від болю в горлі
Вибираємо дієвий засіб від болю в горлі
4 хв на прочитання20 Листопада 2025
Уряд затвердив чіткий Порядок реагування на жорстоке поводження з дітьми
1 хв на прочитання20 Листопада 2025
Місцеві протестують проти 60-денного карантину, перекриваючи дороги та підпалюючи блокпост
2 хв на прочитання20 Листопада 2025
Прощання з димом: міжнародний день відмови від паління закликає до дії
1 хв на прочитання20 Листопада 2025
Фіолетовий сигнал тривоги: 20 листопада — Всесвітній день боротьби з раком підшлункової залози
1 хв на прочитання20 Листопада 2025