Є продукти, які дуже швидко перетравлюються і буквально за кілька десятків хвилин проходять через наш організм. Для інших потрібно до кількох десятків годин, щоб подолати той самий шлях. Ось продукти, яких ви маєте особливо уникати, якщо страждаєте на захворювання кишечника, зокрема хворобу Крона, виразковий коліт або синдром подразненого кишечника.
Гамбургер
Хто з нас не любить гамбургери? Вони швидко втамовують голод, приємні на смак і дозволяють значно заощадити час на кухні. На жаль, фастфуд відноситься до категорії продуктів, які найдовше залишаються в нашому шлунку.
Все завдяки великій кількості транс-жирів, тобто гідрогенізованих олій, перетравлення яких є справжнім подвигом для організму. За словами експертів, на перетравлення одного з найпопулярніших гамбургерів може знадобитися до трьох днів!
Піца
Одна з найпопулярніших швидких страв. Однак дуже часто вона не має нічого спільного з королевою італійської кухні, виготовленої з високоякісних інгредієнтів. Калорійність піци настільки висока, що на обід вистачить усього одного шматка, але ми рідко на ньому зупиняємося.
Залежно від виду діяльності, вам потрібно спалити лише один шматочок: кататися на велосипеді близько 45 хвилин або бігати пів години. Щоб перетравити дріжджовий пиріг, покритий сиром моцарела і помідорами, потрібно в кращому випадку до шести годин. Наша порада: уникайте сиру, карбонари та фермерської піци. І ваш живіт і талія будуть вдячні.
Чизкейк і «компанія»
Не менш ризикованими є безе, наполеони, італійський тірамісу і чизкейк. Вершкове масло, сир, яйця, вершки і цукор більше не належать до найшвидше засвоюваних продуктів, а разом вони утворюють надзвичайно важко засвоювану суміш. Вони можуть залишатися у вашому шлунку до дванадцяти годин.
Якщо ви страждаєте від непереносимості лактози, то будете відчувати діарею, гази та болі у шлунку. У складі легкозасвоюваного десерту пропонуємо шматочок кавуна — на його перетравлення у вас піде трохи більше чверті години.
Гриби
Хоча вони містять багато води (від 70 до 90 відсотків), вони важко засвоюються. Те, що ускладнює їх перетравлення, це будівельний матеріал — хітин, полісахарид із хімічною структурою, схожою на целюлозу, тобто клітковину. Хітин не розчиняє шлункові кислоти, тому гриби спочатку довго залишаються у шлунку.
«Лісові делікатеси» рекомендують тушкувати тільки у власному соусі, а не в соусах, які містять вершки і занадто мало травних трав, таких як розмарин, чебрець, майоран, чабер, кмин, ялівець. Також слід уникати тушкованих грибів у супроводі м’яса. Не кажучи вже про алкоголь — згідно з деякими дослідженнями він знищує білок грибка у шлунку, який стає ще більш стійким до наших травних соків.
Свинина
Це одне з найпопулярніших видів м’яса в Україні. На жаль, через вміст жиру і холестерину свинячі реберця, сало, бекон, рулька і шия є висококалорійними і важкозасвоюваними продуктами.
Проте, у нас є для вас хороші новини — навіть перебуваючи на дієті, не потрібно відмовлятися від свинини. Все, що вам потрібно зробити, це вибрати нежирну свинячу корейку або шинку — нежирні частини свиней калорійніші за курячі грудки лише приблизно на 20 кілокалорій. Крім того, засвоюваність пісної свинини дуже висока через низький вміст жиру, а 80 відсотків її білка використовується організмом.
Горіхи
Вони багаті ненасиченими жирними кислотами, вітамінами і мінералами. Вживання їх в їжу позитивно впливає на систему кровообігу, знижує ризик розвитку цукрового діабету 2 типу, інфаркту та інсульту. Крім того, завдяки великій кількості білка вони є дуже важливим елементом в раціоні веганів і вегетаріанців.
Однак у здорового перекусу є і зворотний бік — велика кількість горіхів може викликати газоутворення, біль у шлунку та розлад шлунка. Основна причина — наявність дубильних речовин і фітатів — речовин, які дуже важко перетравлюються. Якщо ви хочете уникнути цих проблем, обмежтеся кількома шматочками на день і вибирайте тільки сирі горіхи. Смажені та солоні вони ще більш калорійні.
Стручки
Завдяки вмісту білка квасоля, горох, нут і соя є невід’ємною частиною раціону всіх травоїдних тварин. На жаль, стручки не є найшвидше засвоюваним овочем — це суміш з олігосахаридів і вуглеводів, що складаються із 2-10 простих молекул цукру.
До них належать, але не обмежуючись ними, стахіоз, рафіноз і вербакоз. Найбільший ефект здуття викликає стахіоз. Перетравлення олігосахаридів організмом людини утруднене через відсутність ферментів, які розщеплюють альфа-галактозидні зв’язки.
Варто знати, як правильно їсти фрукти та ягоди влітку, щоб отримати максимум користі.