Пандемія коронавірусу серйозно налякала жителів столиці та інших українських містечок. Через страх залишитись без продуктів вони почали масово робити запаси стратегічних продуктів і спустошувати полиці супермаркетів. На які саме товарні позиції зараз є ажіотажний попит та як правильно зберегти харчі і не отруїтись «прострочкою»?
Вітчизняні ринки та супермаркети миттєво відреагували на панічні настрої покупців і підняли ціни на деякі товари. І хоча вчора уряд оприлюднив перелік продуктів, ціну яких контролюватиме під час карантину, це поки що не дуже рятує від надвитрат.
Лідером подорожчання стала улюблена українцями гречка, яка ще на вихідних коштувала 25, а цього тижня її можна знайти на полицях по 30 і навіть 35 грн за кілограм. Традиційні противірусні цибуля та часник у середньому додали в ціні 30-50%.
Приміром, минулого тижня цибулю на ринках можна було знайти по 8-9 грн, а зараз уже 12-15; часник у мережевих супермаркетах був по 58-61 грн, а цього тижня уже 90 грн/кг. Лимони від початку робочого тижня злетіли на 12-15%. Приміром, на гуртовому ринку «Шувар» вони пропонуються по 45-55 грн/кг.
Як пояснює ситуацію директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, цитрусові, часник та цибуля традиційно дорожчають під час епідемій інфекційних хвороб, і це аж ніяк не стосується дефіциту.
«Крім того, найчастіше порожніють полиці супермаркетів економ-класу, тоді як у мережах із середніми цінами постачання здійснюється регулярно. Перебоїв немає, і не передбачається»,
– заспокоює він читачів GreenPost.
Водночас як запевнив ЗМІ лікар-епідеміолог, начальник ГУ Держпродспоживслужби в Києві Олег Рубан, у Києві з суботи майже 70 інспекторів проводять контроль за умовами зберігання продуктів харчування у супермаркетах та магазинах в умовах поширення коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні, а сама служба працює більше місяця над посиленням контролю за харчовими продуктами, які продаються без спеціального пакування. Це стосується, зокрема, сипучих продуктів, хлібобулочних виробів, сирів, м’яса, продуктів, які не піддаються термічній обробці
Олег Рубан запевнив, що майже 90% столичних супермаркетів відмовляються від такої практики, а в разі виявлення подібних фактів закликав киян звертатися зі скаргами до Держпродспоживслужби, адже захворювання коронавірусу - аерозольна інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом.
Тим не менше, важливо не лише купити, а й добре зберегти придбані продукти.
Топ-5 продуктів зі споживчого кошика українця: правила зберігання