Догори
Дати відгук

Про «рослинне м'ясо» і «рослинне молоко» - пояснення від Держпродспоживслужби

До Держпродспоживслужби періодично надходять звернення з питаннями стосовно відповідності складу таких продуктів

2 хв на прочитання23 Липня 2024, 18:37
Про «рослинне м'ясо» і «рослинне молоко» Про «рослинне м'ясо» і «рослинне молоко»
Поділитись:

У прагненні до здорового способу життя українці приділяють значну увагу здоровому харчуванню. «Рослинне м'ясо» і «рослинне молоко» – нові тренди в гастрономічних уподобаннях великої кількості людей. До Держпродспоживслужби періодично надходять звернення з питаннями стосовно відповідності складу таких продуктів їх назві і чи не є їх обіг та виробництво введенням в оману споживачів.

Для початку, давайте розберемося з термінами, що визначені Законом України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів":

  • продукти рослинного походження - гриби, ягоди, овочі, фрукти та інші харчові продукти рослинного походження, призначені для споживання людиною;
  • харчовий продукт тваринного походження - молоко, м’ясо, риба, молюски і ракоподібні, у тому числі свіжі, охолоджені або заморожені, яйця, мед, їх похідні та інші продукти, виготовлені з частин тварин, окремих їх органів та/або тканин, призначені для споживання людиною;
  • новітній харчовий продукт чи інгредієнт - харчовий продукт чи інгредієнт, який суттєво відрізняється від звичайних харчових продуктів або інгредієнтів, що присутні на ринку, який повинен бути оцінений з точки зору його впливу на здоров’я споживача.

Цим же законом визначено, що державну реєстрацію та ведення державних реєстрів новітніх харчових продуктів, харчових добавок, ароматизаторів, ензимів, вод питних мінеральних відповідно до встановлених критеріїв, а також затверджує показники безпечності харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів здійснює центральний орган виконавчої влади, що формує та забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони здоров’я (МОЗ).

Реалізація новітніх харчових продуктів, які не зареєстровані відповідно до вимог цього закону, забороняється.

Також варто врахувати, що Законом України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів" визначено, що інформація про харчовий продукт не повинна вводити в оману, зокрема щодо характеристик харчового продукту. На маркуванні обов’язково має бути вказаний склад продукту, для можливості здійснення свідомого вибору споживачем.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму: які хвороби його супроводжують і чи є між ними зв'язок
4 хв на прочитання4 години тому
Магнітні бурі у квітні 2025: Точний прогноз, небезпечні дати (до 5 балів) та як захиститися
Розклад магнітних бур на квітень 2025 – коли чекати найсильніших коливань
2 хв на прочитанняВчора
Скандал у польському МЗС: заступник міністра зізнався у залежності від алкоголю. Фото: Andrzej Szejna / X
Скандал у польському МЗС: заступник міністра зізнався в алкоголізмі
1 хв на прочитанняВчора
Епідситуація в Одеській області: грип відступає, зростає кількість випадків кору та сказу
В Одеській області зростає кількість випадків кору та сказу
2 хв на прочитанняВчора
Від сьогодні всі ВЛК будуть формуватися в електронному форматі
1 хв на прочитанняВчора
Перелив несумісну кров: одеському анестезіологу повідомили про підозру
1 хв на прочитанняВчора
Справжня лабораторія Франкенштейна: науковці збираються вирощувати «запасні» людські тіла
5 хв на прочитанняВчора
Березовий сік — не лише напій, а й еліксир для шкіри: коли, кому і як його варто вживати
4 хв на прочитання31 Березня 2025