Догори
Дати відгук

Потрібна паніка: в Україні не готові дотримуватись карантину

Не дивлячись на розповсюдження інформації про безпеку, люди та деякі компанії не застосовують запобіжних заходів при епідемії.

3 хв на прочитання18 Березня 2020, 06:56
Поділитись:

Наразі столиця не відповідає вимогам, які запровадила влада. На дорогах пробки, люди ходять на ринок, де стихійно продавці пропонують купити м'ясо прямо з вулиці. Жоден з пенсіонерів не носить маски та не дотримується дистанції, повідомляє GreenPost

Від сьогодні заборонена робота торгівельних центрів, ринків та інших масових точок скупчення людей. Працювати повинні лише продовольчі та господарчі магазини, аптеки та АЗС. Насправді, працює все у звичайному режимі, закриті лише великі центри. Маса людей бродить вулицями та ринками зовсім не звертаючи увагу на дистанцію або використання масок, їздять на громадському транспорті та живуть звичним життям.

Біля великих ринків стихійно продають речі, фрукти, овочі та м'ясо. Останнє просто лежить на прилавку без жодного прикриття, прямо біля проїзду автомобілів. Люди купують, пробують та спілкуються в звичайному режимі без хвилювання чи паніки.

АЗС працюють як звичайно, майже нічного не змінивши. Журналісти GreenPost перевірили крупні мережі на наявність захисних засобів і виявили, що біля колонок не тільки немає одноразових рукавичок, але й самі заправники не завжди використовують робочі рукавиці.

Але майже кожна з заправок Okko, WOG, Klo, "БРСМ" має дезінфектори, розташовані на касі чи в зоні приготування кави. Касири запрошують людей користуватись ними. Такі великі станції, як Socar, ТНК або ANP не пропонують поки що нічого для захисту від вірусів.      

Масок чи самих дезінфекторів у продажу немає ні на АЗС, ні в маркетах, ні в аптеках. Щоб знайти їх треба побігати по магазинах. Але пропозиції онлайн сипляться одна за одною в рекламі в соцмережах чи по пошті.

Вартість масок на замовлення складе від 150 грн за один респіратор до трьох тисяч гривень за 200 штук звичайних медичних масок. В магазині останнім часом їх можна було придбати за вісім гривень за одну. Але зараз вартість їх через дефіцит може складатись близько 30 гр за штуку, якщо знайдете. 

В мерії Києва зауважили, що вже закупили медичних масок на мільйони гривень і очікують їх доставку. Але в першу чергу вони направляться до медичних установ, до обслуговючого персоналу громадьского транспорту та частина з'явиться в аптеках мережі "Фармація". 

Варто зауважити, що Верховна Рада поклала на Кабінет міністрів обов'язки слідкувати за цінами на медичні засоби для боротьби з коронавірусом. Таким чином в уряді збираються запобігти спекуляції на ринку. 

Також, Міненерго буде контролювати наявність продуктів харчування першої необхідності та їх вартість. 

Нагадаємо, що парламент ухвалив відповідальність за порушення санітарних епідеміологічних заходів та запровадив штрафи в розвмірі від 17 тисяч гривень. Для тих, хто жорстко порушує правила карантину, що призведе до загибелі людей, тому буде загрожувати вже кримінальна відповідальність та до вісьми років ув'язнення. 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.