Догори
Дати відгук

Посилена дезінфекція та маски більш шкідливі, ніж їхня відсутність – лікар

Адже саме наш імунітет – перепустка до світу живих, говорить бактеріолог.

3 хв на прочитання26 Червня 2020, 12:42
Поділитись:

«Дуже давно встановився статус кво в співіснуванні нас із вірусами і бактеріями, – сказала у своєму коментарі GreenPost Анна Мельник, фізіолог, бактеріолог. – У нашому організмі 10 в 13 ступені клітин, а кількість бактерій і вірусів – 10 у 15 ступені. І вони однозначно старші на Землі. Тобто це ми живемо з ними, а не вони з нами. Коли ми починаємо боротися: приймати антибіотики, проводити дезінфекції, ми порушуємо цей крихкий баланс. І в мікросвіті виживають найсильніші».

Таким чином, пояснює лікар, отримано госпітальні (внутрішньолікарняні) штами того ж стафілокока, наприклад, який вижив після всіх антибіотиків і санобробок.

«Заразитися таким штамом – серйозне випробування, – говорить Анна Мельник. – А зараз, з оголошенням карантину, люди розкупили санітайзери та інші спиртові, сильні й ефективні дезінфектори, пошкодили собі шкіру рук, порушили природний захист, баланс нормальної флори.

А обробки деззасобами громадських місць узагалі реально небезпечні, оскільки вже до осені можуть привести до різкого зростання стійких штамів вірусів і бактерій, що реально призведе до другої хвилі, коли люди будуть вмирати від бронхо-легеневих захворювань, і жоден препарат не допоможе».

Маски є такою самою спробою зробити краще, внаслідок якої ситуація насправді погіршується, говорить бактеріолог.

«Не так важливо, який саме штам бактерій ми вдихаємо – важлива їхня кількість, – пояснює Анна Мельник. – І, коли ми в теплу або спекотну погоду ходимо в масці, то носимо на собі парник, де хвороботворні бактерії масово розмножуються, і при ускладненому диханні, вентиляції легень і стресі (хронічному дистресі) величезна кількість будь-яких банальних бактерій може викликати серйозне захворювання».

Проте лікар додає, що це не означає, що потрібно взагалі відмовитися від дезінфекції. Анна Мельник радить робити те, що раніше, вимкнувши телевізор: руки мити з милом, ручки дверей – миючим засобом, а дезінфекцію проводити в лікарнях, туалетах, після сирого м'яса чи риби. Але вирішальним чинником залишатиметься імунітет людини, тому всі зусилля треба спрямувати на його зміцнення.

«Імунна система – відшліфований природою тонко збалансований механізм, – нагадує Анна Мельник. – Біохіміки кажуть, що імунітет – зовсім не бар'єр, не "сторожовий пес". Він – гармонізатор нашого здоров'я і сам потребує дбайливого до себе ставлення. Погіршують стан імунітету стреси, незбалансоване харчування, сильнодіючі ліки. Дезінфектори належать до сильнодіючих препаратів, викликають збої в роботі імунної системи, ще й на тлі стресу, що може привести до ослаблення імунітету, алергій або аутоімунних процесів. Що практично не піддається коригуванню методами сучасної медицини».

Раніше ми писали, що у спеку медична маска перетворюється на розсадник мікробів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання5 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора