Догори
Дати відгук

У спеку маска перетворюється на розсадник мікробів – лікар-інфекціоніст

Зараз  медичні маски виготовляються взагалі незрозуміло з чого

4 хв на прочитання10 Червня 2020, 14:39
Поділитись:

З настанням справжньої літньої спеки масковий режим став просто нестерпним. Наскільки доцільно його дотримуватися – не з погляду чиновників, а з погляду лікарів?

На запитання GreenPost відповідає лікар-інфекціоніст Юрій Жигарєв.

Здається, температурні рекорди стали каталізатором для поширення в суспільстві  думки, що носіння медичної маски шкідливе для здоров'я. Є багато різних обґрунтувань – мовляв, тривале носіння маски може викликати головний біль і брак кисню, зниження імунітету тощо. Що ви можете про це сказати як фахівець?

Підтверджую.

Яке із цих обґрунтувань є правильним?

Майже всі, якщо йдеться про носіння маски всіма звичайними громадянами.

Ми, інфекціоністи (як і хірурги), постійно носимо маски. Але це медичні маски (тобто зроблені зі спеціального матеріалу, гіпоалергенні і т.д.), і ми чітко знаємо, скільки і як їх носити. А зараз ми, певно, вперше за історію людства зіткнулися з ситуацією, коли всі люди змушені носити маски.

Тут, по-перше, важливо, які саме маски – їх уже шиють ледь не з целофану, якоїсь агротканини абощо. Коли я бачу деякі маски, то в мене виникає запитання, наскільки це взагалі здорово, коли такий матеріал тісно прилягає до шкіри. Особливо зараз, коли 30-градусна спека, люди пітніють, сидять і душаться в цих масках… Всі медичні маски, які ми, лікарі, використовували, відповідали технічним вимогам,  а зараз  маски створюються взагалі незрозуміло з чого, без усілякої сертифікації, – такого в нас ніколи раніше не було.

По-друге, люди не розуміють, як правильно носити медичну маску. Ми знаємо, що маску можна носити дві, максимум три години, а потім зняти і викинути, якщо вона одноразова, або випрати і випрасувати, якщо вона багаторазова. А буває ж так, що людина маску надягнула – і до вечора в ній ходить…

Коли людина носить медичну маску багато годин, то сама маска стає розсадником мікробів. Адже ми з кожним видихом віддихаємо мільйони мікробів, і коли вони всі скупчуються на масці – особливо зараз, коли такі погодні умови, спека, піт і все інше – то ця маска перетворюється просто на чашку Петрі, в якій всі ці мікроби розмножуються і чудово почуваються. Це основні банальні моменти, їх можна ще багато наводити.

Що ж нам робити в таку спеку, доки масового режиму ще не скасували?

Масковий режим ще є, але він послаблений. Якщо ви зараз вийдете без маски на вулицю, вас уже ніхто штрафувати не буде. Я вчора йшов по вулиці і бачив, що більшість людей без масок.

батьки, батьківство, безтурботний

Але де-юре носіння масок ще є обов’язковим, хоча де-факто влада справді стомилася стежити за його дотриманням. Як можна балансувати між законністю та своїм здоров'ям?

Ви самі вже відповіли на своє запитання: треба просто балансувати. Без маски вас не пустять ні в крамницю, ні в метро, але зараз ніхто не змушує вас ходити в масці цілий день. Якщо ви вийшли винести сміття чи просто прогулятися по парку, то навряд чи хтось підійде і буде чіплятися, чому ви без маски. От і все. Тому я сам, наприклад, так і роблю: маска в кишені, треба зайти в крамницю абощо – надягнув цей намордник, зайшов, зробив, що треба, вийшов і зняв. Ти в масці 5-10 хвилин, а не п'ять годин поспіль.

Отже, максимально не носити маски, де це можливо, і на літо більше уваги приділити їхній якості чи просто пошити собі літню маску?

Усе залежить від того, як часто і довго людина користується медичною маскою. Одна справа, коли це продавчиня, і вона просто повинна сидіти в масці протягом усієї своєї зміни, а інша справа – пенсіонер, який виходить із дому раз на тиждень.

А що стосується якості масок, то все, що ви купуєте в аптеці, – адекватне, тому що в аптеці все-таки не буде продаватись якийсь контрафактний товар. Якщо є можливість і бажання пошити маску власноруч, то краще використовувати натуральні тканини – ту ж бавовну, на яку алергії ні в кого немає.

Ми надіслали запити в МОЗ та в КМДА про те, коли і на яких підставах буде скасовано масковий режим. Наразі чекаємо на відповіді.

 

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.