Помічники діабетика: овочі, які допомагають регулювати рівень глюкози

2 хв на прочитання03 Серпня 2024, 17:40
Фото: Nature

Експерти Американської діабетичної асоціації рекомендують включити їх у раціон людям з діабетом.

Зазвичай людям із цукровим діабетом радять їсти більше овочів. Але яких саме? Адже їх на ринку тепер великий вибір. За цукрового діабету необхідно скоротити кількість крохмалистих овочів у своєму раціоні. І додати зелень. Необхідно вибирати продукти, що не будуть викликати різких стрибків глюкози. А деякі овочі, навпаки, допомагають взяти під контроль цей показник. Експерти Американської діабетичної асоціації склали перелік рекомендованих "помічників" діабетика.

Лікарі радять ввести у раціон на постійній основі:

Броколі. Цей вид капусти містить вітаміни A, C, K, фолієву кислоту, клітковину і калій. Дослідження свідчать, що регулярне вживання броколі може допомогти знизити рівень цукру в крові та запобігти пошкодженню судин.

Листову зелень. Це теж овочі, хоч і у формі листя. І попри міф про те, що ними не наїстися, ці овочі саме і допомагають вгамувати апетит, регулюючи рівень цукру у крові. Капуста, шпинат, листова капуста і мангольд багаті вітамінами A, C і K, фолієвою кислотою і альфа-ліпоєвою кислотою, що сприяє підвищенню чутливості до інсуліну.

Цвітну капусту. Вона багата на антиоксиданти, такі як вітамін C, бета-каротин і сульфорафан. Низькокалорійна, містить клітковину і може допомогти знизити ризик діабету 2 типу. До того ж, має білок у своєму складі. Тож, з нею ожна вдало кобінувати інші продукти "здорової" обідньої тарілки.

Томати. Нехай і крохмальовісні, зате вони є відмінним джерелом клітковини, вітамінів A і C, а також лікопіну, антиоксиданту, який сприяє кращому контролю рівня цукру в крові. Краще їх споживати після термічного оброблення. Приміром, тушкувати.

Гарбуз. Цей традиційний український овоч можна сміливо назвати справжньою скарбницею корисних речовин. Гарбуз – ідеальне джерело бета-каротину, який потім перетворюється на вітамін А в організмі. Також гарбуз містить велику кількість антиоксидантів, що захищають клітини від пошкодження вільними радикалами.

Баклажани. Завдяки антоціанам баклажани мають антиоксидантні властивості, які допомагають боротися з клітинним пошкодженням. Вони містять клітковину і можуть бути корисними для контролю рівня цукру в крові.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: