Догори
Дати відгук

Померла свиня-художниця Пігкассо, яка продала свої картини на мільйон доларів

Ця свиноматка мала хист до мистецтва.

4 хв на прочитання08 Березня 2024, 11:17
Картини Пігкассо зберігали такі VIP-персони, як Ед Вествік, Рафаель Надаль і Джейн Гудолл. Фото: Farm Sanctuary SA / CATERS NEWS Картини Пігкассо зберігали такі VIP-персони, як Ед Вествік, Рафаель Надаль і Джейн Гудолл. Фото: Farm Sanctuary SA / CATERS NEWS
Поділитись:

Пігкассо, надзвичайно талановита свиня, яка продала понад $ 1 млн своїх картин і була названа «найуспішнішою художницею-нелюдиною у світовій історії», померла у віці 8 років. Про це написав New York Post із посиланням на повідомлення господарки тварини Джоанни Лефсон.

Власниця творчої тварини нещодавно оголосила про смерть 450-кілограмової візіонерки від хронічного ревматоїдного артриту. Перед смертю хвороба зробила обидві задні лапи свині кульгавими через кальцифікацію нижнього відділу хребта.

«Дуже сумно, що така натхненна постать для захисту тварин пішла з життя. Але ми також відзначаємо добре прожите життя і глибокі зміни, які вона зробила», — сказала Лефсон.

Ця зоозахисниця з Франшгука (Південна Африка) врятувала Пігкассо зі скотобійні, коли тварині було всього чотири тижні у травні 2016 року. Таким чином рожевий вундеркінд уникнув пательні.

«Пігкассо перетворилася би на шматок бекону в 6-місячному віці. Натомість вона була врятована і піднялася, щоб надихнути мільйони людей переглянути своє харчування завдяки своєму надзвичайному таланту», — каже Лефсон.

Чотиринога улюблениця жила і малювала у Farm Sanctuary SA, некомерційному фонді, який надає безпечний притулок врятованим сільськогосподарським тваринам у Франшгуку.

«Її спадщина продовжується через притулок і нашу місію надихати на створення більш доброго, сталого світу для всіх», — додав Лефсон про покійну диво-художницю, чиї роботи прикрашають колекції, що належать різним знаменитостям, серед яких Ед Вествік, Рафаель Надаль і Джейн Гудолл.

Пігкассо, яку зухвало назвали на честь видатного піонера кубізму Пабло Пікассо, здобула міжнародну славу наприкінці 2016 року. Відлуння від її майстерних мазків прокотилося по всьому світу мистецтва після того, як Лефсон засунула модифікований пензлик до рота свині і поставила її перед порожнім полотном.

Вона підписала кожен шедевр, вмочивши морду свині в червону фарбу і поставивши свій підпис на готовому виробі.

«Я не змушую її малювати. Вона малює, коли хоче. Часто ми збираємо переповнений кошик для пікніка, і вона в перервах між мазками намацує органічну полуницю, гуаву та попкорн у карамельній глазурі», — розповідала Лефсон на зорі кар'єри Пігкассо.

У 2018 році вона стала першою художницею-твариною, яка провела персональну виставку на набережній V&A у Кейптауні (ПАР). Потім вона організувала ще кілька виставок у Нідерландах, Німеччині, Франції, Китаї та Великій Британії.

Наступного року Піґкассо уклала угоду зі швейцарською годинниковою компанією Swatch. Вона позичила свою «Летючу свиню пані Пігкассо» — зелене, блакитне та рожеве диво — на циферблат лімітованої серії годинників компанії вартістю 120 доларів.

У 2021 році кмітлива свиноматка продала свою перлину "WILD AND FREE" німецькому покупцеві за понад $ 25 000, встановивши офіційний світовий рекорд із продажу найдорожчого витвору мистецтва, коли-небудь намальованого твариною.

На жаль, потойбічний успіх Пігкассо незабаром затьмарила хвороба.

«Хоча протягом останніх кількох років у Пігкассо вже спостерігалися симптоми артриту, у вересні 2023 року її фізичний стан стрімко погіршився. На початку жовтня обидві її задні лапи стали кульгавими через кальцифікацію нижньої частини хребта, що посилювалася артритом. Обидва невиліковні захворювання безпосередньо пов'язані з маніпуляціями та модифікаціями, яких зазнають сільськогосподарські тварини на сучасних індустріальних фабричних фермах», — сказала Лефсон.

Але замість того, щоб сумувати, Лефсон святкує життя і спадщину Пігкассо, аплодуючи довготривалому впливу, який її мільйонний артистизм справив на її побратимів по нещастю.

«[Це] не тільки свідчення її надзвичайної творчості й інтелекту, а й те, що отриманий дохід також приносить користь і підтримує Farm Sanctuary SA, де вона жила. Ці кошти також підтримують інші благодійні організації, які перегукуються з її місією», — сказала Лефсон.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко