Догори
Дати відгук

Подушка для здорового сну: радить ортопед

Наприклад, визначити оптимальну висоту допоможе розмір одягу.

3 хв на прочитання17 Травня 2022, 00:42
Поділитись:

Для здоров'я опорно-рухової системи корисно спати на ортопедичній подушці. Вона забезпечує фізіологічно правильне положення голови, шиї та всього хребта під час відпочинку. А це допомагає м'язам розслабитись і стимулює кровообіг. За рахунок такої підтримки якість та глибина сну покращуються. Сімейний ортопед Олена Пастарнак розповідає, як зробити правильний вибір.

Подушку з яких матеріалів краще вибрати

Основа ортопедичної подушки має бути виготовлена ​​з в'язкоеластичного, насиченого іонами срібла пінополіуретану з ефектом пам'яті. Такий матеріал максимально підлаштовується під анатомічні особливості. Іони срібла роблять наповнювач гіпоалергенним, забезпечують протибактеріальний та противірусний захист. Пінополіуретан добре зберігає форму. До того ж він досить щільний, щоб правильно підтримувати голову та шийний відділ хребта.

Якщо говорити про наволочки, краще вибирати варіанти з віскози, TENCEL та велюру. М'яка та шовковиста віскоза вирізняється гарною теплопровідністю: з такою наволочкою комфортно спати за будь-якої температури. Їй необхідний правильний догляд, тому важливо дотримуватися інструкцій.

TENCEL — приємний на дотик матеріал із волокон австралійського евкаліптового дерева. Має гарну повітропроникність, а також антибактеріальний і противірусний ефект, що дуже важливо при постійному контакті зі шкірою.

Велюр теж має добру теплоізоляцію за рахунок щільного ворсу та повітряного прошарку. А ось наволочок із поліестеру краще уникати. Цей матеріал не має достатньої повітропроникності, хоча і може прослужити довше за інші.

Також важливо знати, з чого виготовлений внутрішній чохол для подушки. Виробники використовують два матеріали: бавовну та поліестер. Переважно, звичайно, бавовну. При виборі ортопедичної подушки важливий фактор — гігієнічність використання. Бажано, щоб усі тканинні елементи були знімними. Це стосується і наволочки, і внутрішнього чохла.

Якою висоти має бути подушка

Вибір залежить від того, в якому положенні ви вважаєте за краще спати. Якщо найчастіше спите на боці, варто придбати подушку з одним анатомічним валиком, який має спеціальну виїмку під шию.

Для сну в будь-якому положенні підійде подушка із двома валиками. Саме вони надають необхідну підтримку. Ортопедичні подушки зазвичай мають найбільш універсальну прямокутну форму. Виріб рекомендується вибирати так, щоб голова зручно лежала на подушці і не сповзала з неї.

Оптимальна ширина і довжина подушки — 38×60 см. При таких розмірах є достатній простір, щоб ви спокійно переверталися з боку на бік і не прокидалися. Ширина 38 см — вивірений показник, завдяки якому голова рівно розташовується між ортопедичними валиками й отримує максимальну підтримку.

Висота подушки підбирається так, щоб під час сну хребет набував рівного горизонтального положення без перегину в області шиї. Лінія шийного відділу хребта має бути на одному рівні з грудним. При купівлі можна орієнтуватися на розмір одягу. Висота валиків подушки 10 і 8 см відповідає розміру одягу 42-44 (S), 12 і 10 см — 46-54 (M), 14 та 12 см — 54 і більше (L). Це приблизні показники, насправді все дуже індивідуально. Перш ніж придбати подушку, варто проконсультуватися з ортопедом.

Як часто потрібно міняти подушку

Ортопедична подушка має певний термін служби. Звертайте увагу на гарантію, вказану на упаковці. Часто вона розрахована на 1-3 роки, але є виробники, які гарантують і на п'ять років.

Також ми наводили п’ять порад, які допоможуть у боротьбі з безсонням.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання3 години тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора