- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Подорожчання продуктів через відключення електроенергії: експерти радять, чим запастися
Подорожчання продуктів через відключення електроенергії: експерти радять, чим запастися
Для базового продуктового кошика відключення електроенергії фізичних загроз не має виникнути.
Через відключення електроенергії в Україні ціни на продукти харчування зростуть на декілька відсотків. Таке подорожчання очікуються, якщо ситуація буде такою, як зараз.
Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики Тараса Висоцького в ефірі телемарафону.
«Частка електроенергії в залежності від типу продукції впливає на ціну від 3% до 5%. Все залежить від того, яка надалі буде частота відключень і, відповідно, від потреб використання альтернативних джерел, які є дорожчими. Якщо ситуація буде поточною, з прогнозованим плановим відключенням, то суттєвого здорожчання не передбачається. Будуть незначні коригування, на кілька відсотків, але не більше», — сказав він.
Окрім того, чиновник додав, що багато альтернативних джерел, тобто генераторів, вже в дорозі до України. Вони замовлені за кошти підприємств, а також профінансовані міжнародними партнерами. Доставка очікується найближчим часом.
Висоцький заявив, що для базового продуктового кошика відключення електроенергії фізичних загроз не спричиняє. За його словами, в Україні вирощують значно більше зернових, олійних культур і продуктів їх переробки, аніж потрібно для внутрішнього споживання. Значна частина цієї продукції завжди відправляється на експорт, але за необхідності вона буде спрямована не на експорт, а на внутрішній ринок.
Які продукти можуть подорожчати? Про це розповів аналітик УКАБ (Українського клубу аграрного бізнесу) Максим Гопка.
Молочна продукція. За останні декілька тижнів суттєві наслідки перебоїв з електропостачанням мав сектор тваринництва, а особливо молочна галузь. Як зазначив Гопка, ланцюжок виробництва молочних продуктів був тимчасово обірваний, що негативно вплинуло на ринок.
«Специфіка виробництва молочних продуктів полягає в тому, що деякі етапи роботи не мають бути зупинені та потребують постійної роботи систем або агрегатів (що працюють на електриці), щоби продукт не був зіпсований та відповідав належній якості. За рахунок екстрених зупинок переробні комплекси не зможуть встигати переробляти в повному масштабі всю сировину від ферм і підприємств, що тимчасово не дасть відчутно збільшитися кінцевій ціні», – пояснює експерт.
Але з часом, додав він, за рахунок використання генераторів, котрі повинні отримати переробні комплекси, кінцева ціна для споживача на продукт зросте. Ба більше, їхнє використання цієї зими буде активним. Також фахівець зазначив, що стримувати збільшення цін на молочні продукти може й збільшення обсягів імпорту. Такий сценарій є також очікуваним, якщо блекаути будуть усе частіше.
М'ясо птахів. Схожа ситуація, додає аналітик УКАБ, і з тваринами, яких вирощують для отримання м’яса. На першому місці з використання енергії є птахівництво.
«Для вирощування бройлера необхідне безперебійне освітлення, паралельно з цим приміщення повинно бути теплим. Інкубатори постійно мають бути підключенні до електромережі, щоби тримати сталу температуру для яєць. За даними Держстату ціна на тушку курячу із серпня майже не змінилась — середня споживча ціна по Україні в жовтні становила 82,96 грн/кг. Ріст ціни у грудні є очевидним: виробники намагаються пристосуватися до такої складної роботи, наявна кількість генераторів відіграватиме велику роль у роботі галузі як для підтримки теперішньої ситуації підприємств, так і для розвитку молодняку», – сказав експерт.
Свинина. Нестабільне електропостачання є проблемою й для свинарства. За інформацію багатьох профільних компаній, перебої електрики сильніше вплинули на просідання закупівельних цін переробниками.
Паралельно з цим генератори, які працюють на підприємствах, також впливають на собівартість кінцевого продукту. Але не всі вчасно змогли підготуватись до таких проблем і вимушені чекати тижнями на своє замовлення, щоб ферма хоч якось функціонувала, сказав Гопка.
За даними Держстату, середня споживча ціна на свинину в Україні в жовтні становила 174,45 грн/кг. Із вересня до жовтня ціна зросла на 10,16 грн.
Яловичина. Виробництво яловичини також має труднощі з переробкою, як і всі підприємства. Але найбільшою проблемою в секторі скотарства є збут. Виробництво яловичини в Україні до повномасштабної війни було більш експортно орієнтовним напрямом роботи.
Ціна протягом останніх 9 місяців для українських споживачів суттєво не змінилась. Як свідчать дані Держстату, середня споживча ціна на яловичину по Україні коливалась від 200,2 грн/кг до 221,45 грн/кг і в жовтні становила 203,45 грн/кг.
«Задовольняючи повністю внутрішній ринок, підприємства зіткнулися з проблемою експорту. Торгівля, котра в останні роки відбувалась переважно в східні країни через морські порти, наразі є не вигідною, навіть із роботою "м’ясного коридору" через порт у Румунії. Для того, щоб галузь змогла протриматися хоча би на тому самому рівні, що й зараз, їй потрібно негайно виходити на європейські ринки, наші партнери повинні цьому посприяти», — резюмував спеціаліст.
Овочі й фрукти. Також ріст цін можливий і в категорії овочів і фруктів. Для їхнього зберігання в сховищах та на складах потрібно підтримувати температуру.
В багатьох випадках це регулюється через електронні прилади. Паралельно з цим використання палива та логістика також вплинуть на кінцеве ціноутворення, підсумував Гопка.
Також ми розповідали про харчовий ботулізм — ще одна небезпека війни: як уберегтися.