Догори
Дати відгук

Плоскостопість може спричинити короткозорість: попереджає ортопед

Плоскостопість не можна вилікувати повністю.

2 хв на прочитання21 Липня 2022, 18:51
Поділитись:

Плоскостопість викликає близько 30 захворювань опорно-рухового апарату та кровообігу і є можливою причиною розвитку короткозорості. Про це у розмові з URA розповів ортопед-травматолог Андрій Литвиненко.

«На стопі є понад 30 захворювань. Це врослий ніготь, ґуля на великому пальці, мозолі, запалення амілового сухожилля, артроз суглобів. Їхня причина — саме плоскостопість. Це порушення небезпечне тим, що через нього починають розвиватися захворювання, які вражають зв'язки, м'язи, кістки та суглоби стопи. Стопа є опорним органом, тому може уражатися гомілковостопний суглоб, колінний суглоб і навіть хребет. У майбутньому розпочнеться неправильний перерозподіл навантаження, страждає весь опорно-руховий апарат. Навіть є роботи, які пов'язують розвиток короткозорості із плоскостопістю. Є така теорія, що одна з причин проблем із зором — це плоскостопість», — повідомив Андрій Литвиненко.

Він пояснив, як проблеми з ногами можуть призвести до короткозорості.

«Взаємозв'язок йде через розвиток сколіозу. Йде порушення кровопостачання спинного та головного мозку з усіма наслідками. Крім опорно-рухового апарату, страждає і венозна система. Порушується кровопостачання. Це теж може спричинити не дуже приємні наслідки», — додав ортопед.

Травматолог підкреслив, що повністю позбутися плоскостопості не вдасться.

«Усього існує чотири ступені. Що більший ступінь, то більш плоска стопа. Навіть перша стадія — це вже проблема, бо хвороба прогресує. У нас немає технологій, які могли б повністю обернути процес назад. Ми можемо говорити про уповільнення прогресування та корекцію цього захворювання», — зазначив лікар.

Також ми розповідали, коли плоскостопість — це міф: сім вправ, щоб збільшити висоту склепіння стопи та зменшити біль у ногах.

Окрім того, ми писали, що, аби позбутися носогубних складок і мімічних зморшок ефективно й надовго, слід звернутися до… стоматолога.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.