Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • План російського командування захопити Бахмут до 9 травня вже майже провалився — відомий військовий аналітик Том Купер

План російського командування захопити Бахмут до 9 травня вже майже провалився — відомий військовий аналітик Том Купер

Чи це «помилка» генштабу, чи ні, але Бахмут стоїть.

4 хв на прочитання07 Травня 2023, 20:57
Бахмут Бахмут
Поділитись:

З огляду на стан справ, уже можна сказати, що Володимиру Путіну цього року не вдасться 9 травня відсвяткувати взяття Бахмута. Про це заявив відомий австрійський військовий аналітик Том Купер.

«На секунду здавалося, що вони таки доможуться свого… але факти проти», — констатує він.

Говорячи про успіхи росіян, аналітик нагадує, що 24-27 квітня російські підрозділи продовжували просуватися через район Гаражів, спричинивши «деякі втрати в 93-й механізованій бригаді (а, може, і в Грузинському легіоні)» і відкинувши українців аж до вулиці Визволителів Донбасу. Російські війська досягли вулиці Чайковського (продовження дороги 0504). 30 квітня росіяни заявили про взяття поштамту й олімпійської спортшколи та розпочали штурм технічного коледжу.

«Тоді багато хто з «онлайн-оглядачів» перейшов у «режим паніки», заявляючи, що українці втратили не лише дорогу 0506 через Громове, а й 0504 через Іванівське й відходять, висаджуючи в повітря свої позиції. Тим часом… Українські 3-тя штурмова та 24-та механізована бригади не просто перемололи всіх росіян, що дійшли до 0506, а ще й стало зрозуміло, що всі російські просування трапилися тільки тому, що українці ротували війська. А знищення будівель були «контрольованими» — українські підрозділи дозволяють росіянам зайняти будинок, а тоді підривають його», — говорить Том Купер.

Він висновує, що після чотирьох місяців шалених боїв 93-тю бригаду вивели з міста й замінили на 77-му десантну. Тій знадобилося кілька днів на «акліматизацію», а потім вона — разом із 3-ою штурмовою — перейшла в кілька контратак на всіх ділянках фронту в межах руїн міста й відкинула росіян на тих самих 200-300 м. наразі відомо, що українські частини взяли під контроль 18 мікрорайон і відкинули росіян назад до вулиці Лариси Шепітько.

«Може, українцям і не вдалося повністю відвоювати все окуповане росіянами, проте вони захопили десятки полонених і достатньо розлютили Пріґожина, щоб він почав постити по соцмережах відео […], в якому заявляє про відхід вагнерівців [10 травня], якщо їм не дадуть достатньо боєкомплекту). З цього, звісно, випливає, що «Вагнер» досі в місті. 

Хоч сказане Пріґожиним і може бути правдою, так само вірогідно, що його частини просто не здатні взяти місто й він шукає хоч якогось цапа-відбувайла. Адже ширяться чутки про дуже успішну українську контратаку в районі Ягідного (там теж узяли багато полонених росіян), а ще російські «люди при владі» просто «не можуть помилятися» (ну, це, як і всюди, зрештою), а ще вже навіть люди в Думі почали запитувати, нащо дев’ять місяців штурмувати «Артьомовськ» (російська назва Бахмута) і покласти стільки солдатів за місто, яке (цитую) «не має стратегічного значення»,
— говорить аналітик.

Том Купер зазначає, що не знайшов жодного російського повідомлення про будь-яке просування в західному Бахмуті за останні 4-5 днів, натомість з українського боку надходять звіти про важкі бої на північ від Хромового, на північний схід від дитячого госпіталю, на захід від медичного коледжу (дехто навіть заявляє, що «українці просуваються до залізничного вокзалу») і вздовж вулиці Чайковського.

«Чи це «помилка» генштабу, чи ні, але Бахмут стоїть», — констатує він.

Нагадаємо, ЗСУ почали застосовувати нову тактику в Бахмуті — військовий аналітик Том Купер.

Тимчасом «більше нема чим рубати ЗСУ»: Пригожин заявив про завершення «запланованої м'ясорубки» під Бахмутом.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost