Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • ЗСУ почали застосовувати нову тактику в Бахмуті — військовий аналітик Том Купер

ЗСУ почали застосовувати нову тактику в Бахмуті — військовий аналітик Том Купер

Однак росіяни можуть захопити Бахмут.

4 хв на прочитання17 Квітня 2023, 20:24
Поділитись:

Росіяни можуть перемогти у Бахмуті. Про це заявив відомий військовий аналітик Том Купер. Він наголошує, що, на відміну від ситуації в січні, коли ЗСУ ще намагалися «серйозно» захищати Бахмут, зараз вони змінили стратегію.

«Вдаючись до підходу, який на армійському жаргоні називають «збереження сил», ЗСУ зв’язують максимальну кількість підрозділів ворога мінімальною кількістю власних підрозділів, завдаючи ворогу величезних втрат», — говорить експерт.

Купер пояснює, що у соціальних мережах досі побутує думка, що в Бахмуті задіяно «багато різних підрозділів ЗСУ». Так було в січні, але тепер усе змінилося, говорить він. Повідомлення про «багато різних підрозділів» постійно з’являються через те, що під час ротацій ЗСУ вводять і виводять обмежений контингент зі складу порівняно невеликої кількості підрозділів (загалом орієнтовно 7-8 бригад). Експерт наголошує, що зазвичай кожен контингент перебуває в місті від 2 до 7 днів, а потім виходить на ротацію, щоб уникнути виснаження особового складу — адже «за кілька днів безперервних бойових зіткнень хто завгодно втомиться».

«Втома призводить до того, що бійці не достатньо уважні, щоб помічати й уникати загрози, тож починають зазнавати втрат. Тим більше за таких погодних умов. Тож ЗСУ виводить втомлені підрозділи і заводить нові. Через такий підхід росіяни — котрі, здається, не проводять регулярних ротацій — постійно воюють зі «свіжими українськими підрозділами» незмінним складом своїх пошарпаних і виснажених частин.

Водночас велика кількість особового складу ЗСУ навіть не бере участі в боях: їх відводять у тил, де вони відпочивають, проходять реорганізацію, тренування, навчання і перебувають у резерві», — розповідає Купер.

Експерт пояснює, що ця стратегія необхідна, оскільки українці дійшли слушного висновку, що єдиний спосіб змусити Путіна відмовитися від його планів —завдати російським збройним формуванням величезних втрат особового складу, що призведе до колосального виснаження ЗС РФ. А оскільки ЗСУ бракує відповідних обсягів боєприпасів (тобто артилерійських снарядів), вони вимушені шукати альтернативи.

Про це, на думку Купера, також свідчить те, що у відповідь на масоване застосування російськими ПДВ вогнеметних систем ТОС-1 і важких мінометів, не маючи вдосталь снарядів, аби відповісти тим самим, ЗСУ орієнтовно три тижні тому почали застосовувати нову «тактику». Вони закладають вибухівку в обраних великих будівлях Бахмута (насамперед у високих), дозволяють росіянам захопити таку будівлю, а потім її підривають. Якщо на штурм будівлі відправили замало росіян, українці контратакують і вбивають усіх у будівлі. Після цього увесь процес повторюється. Повідомляють, що кілька рот ПДВ та російських ПВК майже повністю знищено в такий спосіб.

«Росіяни ниють, що це «огидно» і що українці «знищують Артьомовск» (стара назва міста, яку росіяни досі використовують); здається, через цю тактику росіяни в такому відчаї, що почали обезголовлювати полонених українських військових. Певна річ, будь-якому вірному фанату Путіна це може видатися «правдою», але варто врахувати, що це не Україна (чи НАТО) напала на Росію. Правда, заснована на фактах, полягає в тому, що Росія напала на Україну і що Росія зруйнувала своєю артилерією більшу частину цього міста протягом літа й осені минулого року. Відповідно, Бахмут не був би зруйнований, якби не російський напад», — заявив Купер.

Підсумовуючи, експерт підкреслив, що, всупереч заявам деяких росіян, українці в Бахмуті — досі — не «оточені». Так, попри кілька успішних контратак на початку минулого тижня, вони справді втратили кілька позицій на півночі (а саме Міський народний дім біля Алеї троянд і кілька кварталів на південь від нього) та в центрі міста (залізничний вокзал), але втратили «контрольовано», завдаючи нових важких втрат російським підрозділам ПДВ, наголосив експерт.

Також нагадаємо, що під Бахмутом із рашистами кояться специфічні речі, котрі зіграють на користь ЗСУ під час контрнаступу — експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Зображення згенероване ШІ
«Вдало інвестований час»: чому саме скандинавська ходьба може допомогти подолати ожиріння та поліпшити здоров’я
4 хв на прочитання5 хвилин тому
Фото: «Здорові люди»
Сезон грилю у розпалі: топ рецептів для відпочинку на природі
10 хв на прочитання58 хвилин тому
Натуральні засоби Антидепресанти Корисні продукти
Чим замінити антидепресанти: чотири натуральні засоби
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
І ландшафтний дизайн, і користь для здоров’я: ніжна красуня цибуля-шніт та її переваги (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Популярний фрукт може нашкодити: дієтолог розповіла, кому не варто часто їсти лимон
1 хв на прочитанняВчора
У Тернопільській області за два роки має запрацювати біоетанольний завод
1 хв на прочитанняВчора
Уже майже століття існує цвинтар військових літаків, де зберігаються тисячі одиниць техніки: ось як він виглядає
3 хв на прочитанняВчора
Експерт розповіла, чим корисні огірки та кому вони можуть нашкодити
1 хв на прочитанняВчора