Догори
Дати відгук

Без зарплат, премій і коронавірусних доплат: як українські медики святкують своє професійне свято

«Вони йдуть до кінця — і по трупах медиків, і по трупах пацієнтів»

2 хв на прочитання20 Червня 2021, 16:24
Поділитись:

Напередодні Дня медичного працівника українські медики влаштовували акцію під МОЗ, вимагаючи поліпшення умов своєї роботи і передусім підвищення зарплат.

«На акцію прийшло багато телевізійників, але нас ніде не показали — мабуть, щоб не псувати вражень напередодні виступу президента реальною картиною того, що коїться по лікарнях», — розповідає GreenPost головна організаторка акції Ніна Козловська, колишня медсестра у ЦРЛ Києво-Святошинського району.

Вона говорить, що хоча до медиків вийшов поспілкуватися нинішній очільник МОЗ Віктор Ляшко, про поліпшення ситуації говорити рано.

«Нас не потішило те, що коли ми Ляшку почали говорити про свої проблеми, він удав, що нічого не знає про це – мовляв, де, кого скорочують? Списав на "перегини на місцях". Каже: "У вас є колективні договори, все має вирішуватися на місцях". А на місцях посилають по колу то директор, то МОЗ, то НСЗУ, тому пуття мало. Тому одна з наших вимог створення органу, який би контролював роботу директорів на місцях», — говорить Ніна Козловська.

Напередодні Дня медичного працівника медики у групі «Будь як Ніна» провели своєрідну перекличку — кому видали премію. Виявилося, що преміювали працівників кількох лікарень, усі інші скаржилися, що по 2-3 місяці не виплачують зарплати, та й коронавірусних у більшості лікарень не доплатили.

«Думаю, вони все прекрасно розуміють, але у них мета знищити державну медицину, чи що. Вони йдуть до кінця — і по трупах медиків, і по трупах пацієнтів. Медики скрізь виходять на протести, цього вже не приховаєш — а в МОЗ продовжують говорити: у нас усе добре, ми йдемо правильним шляхом», — констатує Ніна Козловська.

Медсестра розповідає, що медики завжди зустрічали своє свято з радісним очікуванням. «Сьогодні радості немає хіба що від того, що ми пішли в цю професію, що ми рятуємо найдорожче людські життя. А наші зарплати та умови праці – це для нас не свято», — говорить Ніна Козловська.

Нагадаємо, медики запросили Зеленського на шашлики та збираються страйкувати, якщо їхніх вимог не буде виконано.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.