Догори
Дати відгук

Підсніжники та проліски зникають через рубки

Жахливий стан тих лісів, де люди колись бачили підсніжники

2 хв на прочитання06 Березня 2020, 15:54
Для збереження рідкісних рослин екологи пропонують скористатися світовим досвідом і створювати охоронні зони навколо місць зростання рідкісних видів. В таких зонах забороняється проведення усіх видів рубок, рух техніки, перебування людей Для збереження рідкісних рослин екологи пропонують скористатися світовим досвідом і створювати охоронні зони навколо місць зростання рідкісних видів. В таких зонах забороняється проведення усіх видів рубок, рух техніки, перебування людей
Поділитись:

Рубки знищують місця зростання багатьох видів первоцвітів (підсніжники, шафрани, проліски тощо), орхідей, інших рідкісних рослин. Це відбувається не тільки через знищення гусеницями тракторів та коліс вантажівок, а й через зміни освітленості, вологості, ерозію ґрунту. Про це у коментарі GreenPost розповів доктор біологічних наук Іван Парнікоза. 

«В третій декаді лютого фахівці Київського еколого-культурного центру за інформацією громадян обстежили сім можливих місць зростання підсніжників в Обухівському, Білоцерківському, Васильківському, Рокитнянському, Сквирському районах Київської області. Але було підтверджено тільки одне місцезростання підсніжників – в Обухівському районі», – повідомив експерт.

Дослідник розповів GreenPost про жахливий стан тих лісів, де люди колись бачили підсніжники. Вони нещадно вирубані. Первоцвітів там немає і вже не буде.

Для збереження рідкісних рослин екологи пропонують скористатися світовим досвідом і створювати охоронні зони навколо місць зростання рідкісних видів. В таких зонах забороняється проведення усіх видів рубок, рух техніки, перебування людей. Створювати зони простіше, ніж заказники, заповідні урочища або пам’ятки природи.

«Площі таких зон відносно невеликі, що дозволяє лісопідприємствам зберегти можливість активного господарювання на більшості своїх угідь. Тобто – це вигідна справа і для лісників», – додав Іван Парнікоза.

Створення охоронних зон включено до законопроєкту №2351 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)”, який наразі готується до другого читання. Документ отримав схвальні відгуки експертів та широкої громадськості.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання19 хвилин тому
Численні кити-лоцмани, викинуті на мілководдя на західному узбережжі Австралії. Фото: AAP/imago images
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитанняВчора
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитанняВчора
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитанняВчора
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитанняВчора
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитанняВчора