Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Вода
  • Підрив Каховської ГЕС: затоплення до 80 населених пунктів, в критичній зоні — 16 тисяч людей (ВІДЕО, ФОТО)

Підрив Каховської ГЕС: затоплення до 80 населених пунктів, в критичній зоні — 16 тисяч людей (ВІДЕО, ФОТО)

Станція повністю зруйнована та відновленню не підлягає.

3 хв на прочитання06 Червня 2023, 11:30
Поділитись:

Через підрив росіянами Каховської ГЕС під загрозою затоплення перебувають до 80 населених пунктів.

У зв'язку з підривом російськими військовими Каховської ГЕС триває негайна евакуація жителів деяких населених пунктів на Херсонщині. Благодійний фонд "Восток SOS" допомагає виїхати та поселитися у шелтери.

Так виглядає Каховська ГЕС:

Російські війська здійснили підрив Каховської ГЕС уночі, 6 червня. Як повідомили в "Укргідроенерго", станція повністю зруйнована та відновленню не підлягає.

Через підрив росіянами Каховської ГЕС в критичній зоні на правому березі Дніпра опинилося 16 тисяч людей. Наразі триває евакуація. У МВС повідомили, що близько 80 населених пунктів у зоні потенційного затоплення, більшість з них - тимчасово окуповані.

Мер окупованої Нової Каховки Володимир Коваленко розповів, що на станції було підірвано машинну залу. Раніше в Укргідренерго заявили, що станція відновленню не підлягає.

Вода у Дніпрі продовжує прибувати. Голова окупаційної адміністрації Новокаховського району Володимир Леонтьєв повідомив, що у Новій Каховці вода піднялася на 10 метрів. За його словами, у населених пунктах Корсунка та Дніпряни триває евакуація мирних жителів.

Херсон:

Евакуація людей з зони небезпеки

Евакуація безплатна для всіх охочих. Негайній евакуації підлягають жителі сіл Миколаївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове, та частково міста Херсон – острова Корабел.

Так виглядає центр Нової Каховки:

"Укрзалізниця" повідомила, що допомагає місцевій владі з евакуацією мешканців Херсону та прилеглих сіл через підрив ворогом Каховської ГЕС.

"Перший евакуаційний поїзд відправиться з Херсона о 12:00. За потреби будуть призначені додаткові евакуаційні поїзди", - йдеться в повідомленні.

Крім того, мер Львова Андрій Садовий написав, що у звʼязку з підривом Каховської ГЕС збирають евакуаційну комісію у Львові. "Вже відомо про планову евакуацію місцевих мешканців. Маємо бути готові", - написав він у Facebook.

За даними МВС України, станом на 10 годину 6 червня вже евакуйовано 742 особи.

"Вода прибуває. Ситуація ускладнюється тим, що деякі дороги розмиває. Це унеможливлює проїзд до окремих населених пунктів. Евакуаційні групи шукають інші шляхи", - повідомили в МВС.

Обмеження на споживання води

У Кривому Розі запроваджують обмеження на споживання та подачу води у зв'язку з підривом Каховської ГЕС. Про це повідомив голова військової адміністрації Кривого Року Олександр Вілкул. Через руйнування Каховської ГЕС ситуація у Кривому Розі дуже складна, але контрольована.

Так, на 30% міста (Центрально-Міський, частково - Металургійний, Довгинцівський та Саксаганський райони) вода подається від Карачунів, тому там ризиків немає.

Проте на решту 70% міста вода подається від Каховського водосховища через водосховище "Південне".

У Криму вже почалися проблеми з водою після підриву Каховської ГЕС. Зокрема йдеться про Керч.

Самопроголошений "голова" анексованого Криму Сергій Аксьонов заявив про ризик обміління Північнокримського каналу, що забезпечує прісною водою півострів. Вже зараз фіксується значне зниження рівня води в каналі.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.